Ga naar de inhoud
Micronaalden

Wetenschappers VS ontwikkelen techniek voor pijnloos tatoeëren

De tattoo wordt aangebracht via een soort pleister. Beeld © Georgia Institute of Technology

Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Georgia Tech hebben een manier ontdekt waarmee tatoeages pijnloos en zonder dat er bloed bij komt kijken kunnen worden gezet. De techniek kan voor medische en cosmetische doeleinden worden gebruikt.

Een tatoeage laten zetten kan een pijnlijk proces zijn. Bij de manier die nu gebruikt wordt, prikken relatief grote naalden honderden keren per minuut door de huid om de inkt aan te brengen. Ook komt er bloed bij vrij. 

Micronaalden

De techniek van de Amerikaanse wetenschappers werkt anders, en is gebaseerd op micronaalden. Eigenlijk werd er onderzoek gedaan naar hoe die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van vaccins, maar onderweg kwamen de wetenschappers op het idee om het ook voor tatoeages toe te passen.    

Grote kunstwerken zoals met de ouderwetse naalden kunnen nog niet gemaakt worden met de techniek, maar wellicht is dat in de toekomst mogelijk. De tatoeages zijn nu nog kleiner. Ze kunnen zelf worden aangebracht, door middel van een soort pleister waar de micronaalden aan vast zijn gemaakt. 

Samen vormen de naaldjes een patroon, elk prikje is een pixel van een grotere afbeelding. De wetenschappers zeggen dat de inkt minimaal een jaar blijft zitten, en mogelijk permanent kan zijn.

Medische tatoeages

In eerste instantie zouden ze vooral nuttig zijn als medische tatoeages. Denk daarbij aan het verhullen van littekens of het aanbrengen van een mikpunt voor bestraling bij kanker, of een permanente armband voor communicatie voor mensen met bijvoorbeeld diabetes of epilepsie. 

Maar de techniek kan dus mogelijk ook gebruikt worden voor cosmetische doeleinden, zoals 'normale' tatoeages. Het gaat ook nog eens een stuk sneller. "Sommige mensen kunnen de pijn en tijd die ze ermee kwijt zijn accepteren", zegt onderzoeker Mark Prausnitz tegen The Guardian. "Maar anderen hebben misschien liever een tatoeage die je simpelweg op de huid kunt drukken, zonder pijn." 

Is
Lees ook:
Is een tattoo slecht voor je gezondheid?