Ga naar de inhoud
'Overmand door woede'

Tiener die haar verkrachter doodde, moet nabestaanden 150.000 dollar betalen

Pieper Lewis, vandaag in de rechtbank

De Amerikaanse Pieper Lewis was 15 jaar oud toen ze, na een 'onstabiele thuissituatie', in handen kwam van een loverboy. Ze werd verhandeld, meerdere keren misbruikt, en vermoordde uiteindelijk een 38-jarige man die haar verkrachtte. Vandaag stond ze voor de rechter.

Daar hoorde ze dat ze een voorwaardelijke celstraf opgelegd krijgt van twintig jaar, met een proeftijd van vijf jaar. Mocht Lewis zich dus niet aan de opgelegde regels houden, dan moet ze de gevangenis in. Daarnaast moet ze de familie van haar verkrachter een schadevergoeding betalen van bijna 150.000 euro.

Thuis weggelopen

Pieper Lewis, nu 17 jaar, liep twee jaar geleden thuis weg, schrijft onder meer The Washington Post in een rechtbankverslag. Ze was op de vlucht omdat het thuis niet meer veilig voor haar zou zijn. Ze sliep, in haar zoektocht naar onderdak, in de gang van een appartementencomplex. Daar ontmoette ze uiteindelijk een man die haar in huis nam. Ze kregen een relatie.

Maar volgens Lewis begonnen toen de problemen: hij zou haar op verschillende datingwebsites hebben gezet, waarna ze onder dwang betaalde seks moest hebben met verschillende mannen. Ze werd door zeker zeven mannen verkracht.

Dat gebeurde ook in de nacht van 31 mei 2020. Ze werd door haar loverboy gedwongen naar het appartement van de 38-jarige Zachary Brooks te gaan. Hij zou haar daar hebben gedrogeerd en meerdere keren seksueel hebben misbruikt. Toen hij daarna in slaap viel, werd ze, zoals ze vandaag zelf vertelde, 'overmand door woede'.

Ze stak Brooks 37 keer met een mes dat op het nachtkastje lag. Hij overleed aan zijn verwondingen. Lewis vluchtte weg, maar werd niet veel later aangehouden.

Geen twijfels over Lewis' verhaal

De aanklagers twijfelen niet aan het verhaal van Lewis, vertelden ze in de rechtbank. En in een gerechtelijk document staat ook dat er bewijs is dat haar verhaal ondersteunt. Desondanks werd Lewis dus veroordeeld tot twintig jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter noemde de proeftijd die aan de straf werd gekoppeld 'een tweede kans' voor de tiener. Aan de schadevergoeding kon hij niets veranderen, 'zo is de wet nou eenmaal'.

Er is veel ophef om de straf. Veel mensen vinden dat Lewis had moeten worden vrijgesproken. Daarnaast staat het verhaal van het meisje niet op zichzelf: The Washington Post schrijft dat in het hele land tieners vastzitten met dergelijke verhalen. 

Loverboys
Lees ook:
Loverboys nu vooral online, palmen slachtoffers sneller in

Lewis zelf nam vandaag uitgebreid de tijd in de rechtbank om haar kant van het verhaal te vertellen. "Ik wou dat het nooit was gebeurd", zei ze. "Maar om te zeggen dat er in deze zaak maar één slachtoffer is, is absurd." Ondanks de straf keek ze hoopvol naar de toekomst: "Ik ben het licht aan het einde van de tunnel. Ik moet zegevieren."

De vermeende loverboy is niet veroordeeld. Een woordvoerder van de politie wilde niet reageren op vragen van The Washington Post daarover.