Ga naar de inhoud
Tocht van 38 minuten

Broers William en Harry samen achter kist koningin Elizabeth

Broers William en Harry lopen vandaag naast elkaar achter de kist van hun grootmoeder, koningin Elizabeth.

De prinsen lopen met hun vader koning Charles mee in de stoet van Buckingham Palace naar Westminster Hall, waar de Britse vorstin vanaf vanmiddag komt te liggen. Ook prinses Anne, prins Edward en prins Andrew lopen mee.

Eigen weg ingeslagen

Eind 2019 gaf Harry toe dat hij en zijn broer ieder hun eigen weg zijn ingeslagen, maar de band verslechterde nog meer toen Harry en zijn vrouw Meghan vorig jaar een stap terug deden binnen het Britse koningshuis. Ze legden hun officiële taken neer en verhuisden naar Amerika. William zou niet blij zijn met de wijze waarop dat is gegaan. "Maar we zijn broers, en we zullen altijd broers blijven", zei de hertog van Sussex in 2019 wel.

De tocht van het Buckingham Palace naar Westminster Hall is live te zien via de website van RTL Nieuws en de app.

De broers leken vorig jaar tijdens de uitvaart van prins Philip, hun opa en Elizabeths man, alweer dichter tot elkaar te komen. William en Harry verlieten na de dienst samen met Williams vrouw Catherine al kletsend de kerk.

'Koning Elizabeth is thuisgekomen'

De kist met daarin koningin Elizabeth is gisteravond in Londen aangekomen. Vannacht was haar laatste nacht in haar huis, het Buckingham Palace, zodat ook het personeel daar afscheid van haar kon nemen.

"Dit is het paleis waar ze als meisje al speelde, waar ze haar gezin op heeft laten groeien en waar ze al die jaren werkte. Een thuiskomst dus, en zo zal haar familie dat ook zien", zegt correspondent Anne Saenen.

Een tocht van 38 minuten

Vandaag om 15.22 uur Nederlandse tijd wordt de kist overgebracht naar Westminster Hall, waar het publiek afscheid kan nemen. De kist wordt vervoerd op een onderstel van een kanon, een affuit. Koning Charles en de rest van de koninklijke familie zullen de kist te voet begeleiden. Het is een tocht van 38 minuten: de kist komt bij Westminster Hall aan om 16.00 uur.

Britten kunnen daar vanaf 18.00 uur afscheid nemen van hun queen, tot de staatsbegrafenis komende maandag.

Er worden veel kijkers verwacht. De eerste mensen langs de route hebben al klapstoeltjes neergezet. Er is nu al veel politie op de been." 

De verwachting is dat een miljoen mensen zullen afreizen komende dagen. "Er wordt grote drukte verwacht in Londen."

Zie ook: Deze actrices speelden Queen Elizabeth: 'Niemand praat zoals zij'

04:02