Ga naar de inhoud
Vuurtornado waargenomen

En wéér staat het bos bij Bordeaux in brand: al honderden evacuaties

De brandweer aan het werk in Saumos. Beeld © ANP / AP

Een bosbrand in de buurt van Bordeaux heeft in ruim een dag tijd al 3200 hectare natuur verwoest. Door het vuur moesten meer dan 800 mensen hun huizen verlaten. Het is de zoveelste brand in de Franse Gironde, waar deze zomer al 28.000 hectare bos en natuur in vlammen opging. Ook werd een vuurtornado waargenomen.

Het vuur ontstond maandagmiddag bij de plaats Saumos, op zo'n 40 kilometer van Bordeaux. Volgens het Franse BFMTV verdubbelde het vuur in 24 uur tijd in omvang.

Bijna duizend brandweerlieden

De Franse krant Le Monde schrijft dat bijna duizend brandweerlieden vanuit verschillende Franse regio's het vuur onder controle proberen te krijgen. Zij hebben daarbij hulp van zes blusvliegtuigen, drie helikopters en 320 brandweerwagens.

Le Gironde, zoals het gebied rondom Bordeaux heet, is deze zomer zwaar getroffen. Juli en augustus zorgden bosbranden al voor verschillende evacuaties en kopzorgen voor brandweercommandanten, maar ook nu de meteorologische herfst begonnen is zijn de branden nog niet voorbij.

Begin deze week was het in Bordeaux nog 37,5 graden. De laatste keer dat het in de stad in de maand september zo warm werd was volgens de weerdienst Météo France in 1987.

Alle inwoners dorpje geëvacueerd

Door de bosbrand die sinds begin deze week woedt, moesten al 840 mensen hun huizen verlaten. Gisteren moesten eerst alle vijfhonderd inwoners van Saumos gedwongen evacueren. Later op de dag leidde de brand tot de evacuatie van nog eens zo'n driehonderd mensen uit een naastgelegen dorpje. 

Vanuit een helikopter werd ook een vuurtornado waargenomen:

Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Wel zijn zeker vier huizen in de plaats Saumos door het vuur verwoest. Ook vannacht gingen brandweerlieden door met de bestrijding van het vuur.

Onderzoek naar oorzaak

Het departement heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Eerdere bosbranden in Frankrijk bleken deze zomer te zijn aangestoken. Een vrijwilliger bij de lokale brandweer werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de brandstichting.