Het gaat de verkeerde kant op met de aanpak van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepubliceerd. Als niet snel ambitieuzere actie wordt ondernomen, zal de fysieke en sociaal-economische impact van de klimaatverandering 'verwoestend' zijn, luidt de waarschuwing.
In het rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), onderdeel van de VN, wordt belicht hoe bestaande doelstellingen voor de aanpak van de klimaatverandering en de realiteit ver uiteenlopen.
Uitstoot neemt weer toe
Volgens het WMO-rapport, dat United in Science heet, bereikt de uitstoot van broeikasgassen nog steeds recordhoogtes. De uitstoot van fossiele brandstoffen is bovendien terug op het niveau van voor de coronapandemie. Tijdens de pandemie nam de uitstoot af als gevolg van lockdowns.

"Het punt is dat dat tijdelijk was", zegt klimaatexpert Bart Verheggen. "Tijdens de coronapandemie golden er maatregelen die als neveneffect hadden dat de broeikasuitstoot tijdelijk wat lager was. Maar dat veert nu allemaal weer terug naar de niveaus van voor corona."
Kantelpunten
De afgelopen zeven jaar waren de warmste jaren die ooit zijn waargenomen en er bestaat een kans van 48 procent dat in zeker een van de komende vijf jaar een gemiddelde temperatuur wordt bereikt die 1,5 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur tussen 1850 en 1900.
Volgens het rapport kan niet worden uitgesloten dat de staat van het klimaat bepaalde 'kantelpunten' bereikt.
Hittegolven, droogtes en overstromingen
"Overstromingen, droogtes, hittegolven, extreme stormen en natuurbranden worden steeds erger", zegt VN-baas António Guterres in een reactie op het rapport. "Een alarmerende hoeveelheid records wordt verbroken. Hittegolven in Europa. Kolossale overstromingen in Pakistan. Voortdurende, ernstige droogte in China, de Hoorn van Afrika en de Verenigde Staten. Er is niets natuurlijks aan de nieuwe schaal waarop deze rampen gebeuren. Het is de prijs die we betalen voor de verslaving van de mensheid aan fossiele brandstof."

"Het United in Science-rapport van dit jaar laat zien dat de impact op het klimaat op weg is naar een onbekend terrein van verwoesting. Toch kunnen we de verslaving aan fossiele brandstof niet loslaten, zelfs nu de symptomen steeds erger worden", aldus Guterres.
'Zoveelste wake-upcall'
Dit de 'zoveelste wake-upcall', zegt Verheggen. "De beloftes die de verschillende landen nu gedaan hebben om uitstoot te beperken, zijn nog niet voldoende om onder die 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven.”
Verheggen denkt dat dit rapport uitgebreid besproken zal worden op de klimaattop in Egypte in november dit jaar. "We merken nu al de gevolgen van de klimaatverandering. Als de aarde verder opwarmt, komen er nog meer risico’s. De klimaatcrisis schreeuwt keihard om aandacht. Tijdens de top in Egypte zullen de beloftes van de verschillende landen dan ook aangescherpt moeten worden."
