Ga naar de inhoud
Poetin afgemeld

Rusland en Belarus niet welkom bij staatsbegrafenis Elizabeth in Londen

'The Queen' wordt in het hele land herdacht. Beeld © ANP / Wiktor Szymanowicz

Het Verenigd Koninkrijk heeft vertegenwoordigers van Rusland, Belarus en Myanmar niet uitgenodigd voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth, melden bronnen binnen de Britse regering. Iran zou alleen op ambassadeursniveau mogen worden vertegenwoordigd.

Het Kremlin had de Russische president Vladimir Poetin vorige week vrijdag, een dag na het overlijden van de vorstin, al afgemeld voor de uitvaartdienst. Dat was opvallend genoeg nog voordat er details over de begrafenis waren meegedeeld.

De spanningen tussen beide landen lopen op sinds de Russische inval in Oekraïne. De Britse regering stelt zich hard op tegen Rusland en steunt Oekraïne in de oorlog met geld en militaire middelen.

Koningspaar en Beatrix aanwezig

Belarus ligt internationaal onder vuur omdat het voorafgaand aan de oorlog legeroefeningen met Rusland hield. Ook stond dat land het Russische leger toe om via Belarussisch grondgebied Oekraïne aan te vallen. Myanmar ligt onder vuur om de slechte behandeling van de Rohingya-moslimminderheid en omdat er vorig jaar een militaire staatsgreep plaatsvond.

Het afscheid van koningin Elizabeth, die zeventig jaar op de troon zat, is maandag in Londen. De uitvaartdienst in Westminster Abbey wordt volgens de BBC bijgewoond door ongeveer vijfhonderd hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld. Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Bekijk ook: Kist Queen Elizabeth naar Edinburgh, publiek neemt afscheid

01:47
Duizenden mensen stonden langs de route om de Queen te eren.