Ga naar de inhoud
Russen 'hergroeperen'

Steeds meer Oekraïense successen gemeld, zowel in oosten als zuiden

Een vrouw bekijkt de schade aan haar door een raket verwoeste woning in Kramatorsk, in de Donetsk-regio. Beeld © AFP

Het Oekraïense leger lijkt steeds meer vooruitgang te boeken in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen 24 uur meer dan twintig plaatsen heroverd.

"De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen in een update. "Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug. Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht."

Succesvol tegenoffensief

Het Oekraïense leger lijkt inderdaad bezig met een succesvol tegenoffensief in het oosten. Volgens een Oekraïense topcommandant hebben zijn troepen sinds begin september 3000 vierkante kilometer aan verloren grondgebied teruggewonnen. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde gisteravond ook de inname van de strategisch belangrijke plaats Izjoem aan. Op opgedoken videobeelden is te zien hoe Oekraïense soldaten de nationale vlag hijsen in de stad. Ook de herovering van de eveneens strategisch belangrijke plaats Koepjansk werd dit weekend gemeld.

Oekraïne
Lees meer
Oekraïne slaat terug, en hard ook: 'Dit is echt een extreem grote verandering'

Russen 'hergroeperen'

De Oekraïense successen werden bevestigd door een door Rusland geïnstalleerde functionaris in de Oekraïense regio Charkov. Het 'bliksemsnelle' offensief was volgens hem mogelijk omdat er acht keer zoveel Oekraïense troepen in de regio waren dan Russische. Volgens de functionaris zijn de Oekraïense troepen in het noorden van de regio inmiddels in de buurt van de Russische grens. Het Russische leger zou inmiddels ongeveer 5000 burgers uit het gebied hebben geëvacueerd.

Het Russische ministerie van Defensie kondigde eerder dit weekend aan zijn troepen terug te trekken uit de regio. Als officiële reden gaf het ministerie een strategische 'hergroepering' van de eenheden.

Bruggen gesloopt

De opmars van de afgelopen dagen kreeg vooral in het noorden van het land gestalte, maar ook in het zuiden zijn de Oekraïners terrein aan het terugwinnen. Belangrijke bruggen waarover Rusland zijn mannen bevoorraadde, zijn gesloopt of niet meer begaanbaar voor groot materieel. En de enige grote stad die Rusland in handen heeft, Cherson, is zo goed als afgesloten. Oekraïne claimt dat het in het zuiden 500 vierkante kilometer heeft heroverd op de Russen. 

Een grote hoeveelheid door nieuwszender CNN geanalyseerde video's uit het frontgebied tonen een chaotische terugtrekking van Russische eenheden, die veel oorlogsmaterieel zoals munitie hebben achtergelaten.

Ook de Britse inlichtingendienst maakt gewag van de opmars van de Oekraïners:

'Op tijd stoppen'

Al de hele week lijkt Oekraïne dus weinig weerstand van de Russen te krijgen. "Ik denk dat de Oekraïners zich sterk genoeg voelen om nog even door te gaan met dit offensief", zei defensiedeskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum van Strategische Studies eerder dit weekend tegen RTL Nieuws. "Maar er zit een risico in dat je te ver gaat. Je moet op tijd kunnen stoppen."

Hij denkt niet dat de oorlog snel voorbij zal zijn. "Allerlei plotselinge wendingen daargelaten", zegt hij erbij. De Russen vluchten nu misschien uit sommige gebieden, ze zullen terug willen slaan. Er zou op Russisch grondgebied al een nieuw korps worden opgetuigd om Oekraïne in te sturen.

Bekijk ook - Alexander vecht aan het front in Oekraïne: 'Ik keer terug, ik heb geen keuze'

04:48
Toen de oorlog in Oekraïne begon, wilde Alexander helpen om zijn land te verdedigen. Nu vecht hij aan het front in Oost-Oekraïne. Anoniem vertelt hij over het verlies, de twijfels en de oneerlijke strijd.