Ga naar de inhoud
Enige koningin van Europa

Kleinschalig gouden jubileum voor Deense koningin vanwege dood Elizabeth

Beeld © ANP / EPA / Mads Claus Rasmussen

Het gouden jubileum van de Deense koningin Margrethe II zou dit weekend groots gevierd worden, maar vanwege de dood van de Britse koningin Elizabeth zijn de feestelijkheden kleinschalig gehouden. De 82-jarige Margrethe is in Denemarken zeer geliefd. Ze is de enige overgebleven koningin in Europa én de langst regerende monarch ter wereld.

Eigenlijk zouden de feestelijkheden vanwege het 50-jarige jubileum van de Deense koningin al in januari worden georganiseerd, maar vanwege de coronapandemie werd dat toen uitgesteld naar dit weekend.

Gouden koets en balkonscène afgelast

Volgens Deense media werden de feestelijkheden 'op verzoek van de koningin' van tafel geveegd. Een tocht met de gouden koets door de straten van Kopenhagen en een balkonscène werden afgelast.

Vorige week noemde het Deense koningshuis Queen Elizabeth nog 'een enorme inspiratie voor alle Europese koningshuizen'. "We zullen haar vreselijk missen", schreef Margrethe in een condoleance aan koning Charles III.

Deze
Lees ook:
Deze Nederlanders ontmoetten koningin Elizabeth: 'Ze was enorm geïnteresseerd'

Na de dood van Elizabeth kopte de Deense krant Berlingske vorige week dat 'Queen Margrethe nu de langstzittende monarch ter wereld is'. 

Geliefd staatshoofd

Op 14 januari 1972 werd de toen 31-jarige Deense gekroond tot koningin. De Britse krant The Guardian schrijft dat destijds zo'n 45 procent van de Denen fan was van het koningshuis, inmiddels is dat 80 procent.

De enige overgebleven koningin in Europa is in eigen land dus zeer geliefd. Eerder dit jaar maakte ze nog een achtbaanritje in een pretpark in de hoofdstad van het land. Ze illustreerde meerdere boeken, vertaalde romans en staat erom bekend te kettingroken.

'Juist keuze'

Een Deense historicus vertelde aan de Berlingske dat het annuleren van de meeste feestelijkheden de juiste keuze was. "Het zou een verkeerd signaal de wereld insturen als er festivals op straat zouden worden georganiseerd."

Bekijk ook: Britten de straat op om rouwstoet koningin Elizabeth te zien

00:41
De rouwstoet met daarin het lichaam van koningin Elizabeth is door de poort van Balmoral Castle gereden. Daarmee begon ook de lange rit naar de Schotse hoofdstad Edinburgh, waar Elizabeth wordt opgebaard in haar paleis Holyroodhouse.