Ga naar de inhoud
Rusland trekt terug

Zelenski vol vertrouwen na terreinwinst: 'Zo zie ik het Russische leger graag'

Oekraïense vlaggen op standbeelden in Balaklija, dat is heroverd. Beeld © ANP

Oekraïne heeft volgens president Volodimir Zelenski sinds begin september 'zo'n 2000 kilometer' van zijn grondgebied terugveroverd op het Russische leger. "Het Russische leger toont zich dezer dagen van zijn beste kant: zijn rug", zei de president.

Dat zei Zelenski in een videoboodschap op Telegram, die kwam na een dag vol berichten over Russische terugtrekkingen. Het is onduidelijk of Zelenski ook vierkante kilometers bedoelde, wat ongeveer neer zou komen op een gebied ter grootte van de provincie Limburg.

Koepjansk

Rusland kondigde aan zijn troepen terug te trekken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia, in de regio Charkov. Volgens de Russen gaat het om een tactische terugtrekking en gaan de troepen naar de nabije regio Donetsk, waar zwaar wordt gevochten.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne slaat terug, en hard ook: 'Dit is echt een extreem grote verandering'

Eerder op de dag meldde Oekraïne de strategisch belangrijke plaats Koepjansk te hebben heroverd, eveneens in de regio Charkov.

'Strategisch nodig'

Zelenski noemde het 'een verstandige beslissing' van de Russen om zich terug te trekken. "Voor bezetters is in Oekraïne geen plaats en zal er nooit plaats zijn", zei de president.

De stap is volgens Rusland strategisch omdat het nodig is voor de 'bevrijding van de Donbas', bestaande uit de regio's Donetsk en Loehansk. In Donetsk wordt momenteel hevig gevochten.

Noorden van Donetsk

De pro-Russische separatistenleider in het gebied zegt dat de situatie in de stad Lyman 'erg moeilijk' is en dat er ook wordt gevochten op andere plekken, vooral in het noorden van Donetsk.

Experts zeiden gisteren tegen RTL Nieuws dat de oorlog in Oekraïne 'een nieuwe wending' krijgt. Waar het eerst vooral tegenhouden was, gaat Oekraïne nu ook in de tegenaanval. Lees er hier meer over.

Bekijk ook: emotioneel onthaal voor Oekraïense soldaten in bevrijd gebied

01:15