Ga naar de inhoud
Vergelding voor sancties

Duitsland voorbereid op stop Russische gaslevering, zegt bondskanselier

Beeld © EPA

Mocht Rusland de gaskraan naar Europa volledig dicht laten, dan zijn Duitsland en Europa daarop voorbereid. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een verklaring.

Het land heeft zich voorbereid op een grootschalige stopzetting van de gasleveringen door Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne.

Terminals aan de kust

Hij voegde daaraan toe dat Duitsland terminals aan de Noord-Duitse kust heeft opgezet om vloeibaar gemaakt gas in te voeren. 

Er worden wel vraagtekens geplaatst bij de beweringen van Scholz. De voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeenten, die 14.000 steden en gemeenten in het land vertegenwoordigt, dat het land het risico loopt op een energiecrisis. Hij uitte zijn zorgen over een mogelijke overbelasting van het stroomnet, wanneer huishoudens massaal overschakelen van gaskachels op elektrische kachels.

Helemaal
Lees ook:
Helemaal geen gas uit Rusland? 'Europa moet zich op ergste voorbereiden'

De grootste economie van Europa is sterk afhankelijk van de invoer van Russisch gas. Als vergelding voor de sancties lijkt Rusland de levering van gas steeds verder te beperken.

Zeker het dichthouden van gaspijpleiding Nord Stream 1 wordt gevoeld. Ondertussen nemen de zorgen toe dat Duitsland als gevolg van de crisis met een golf van faillissementen te maken kan krijgen.

Kerncentrale niet open

"We hebben gas bespaard. We maken opnieuw gebruik van de productiecapaciteit van kolengestookte elektriciteitscentrales. Begin volgend jaar hebben we de mogelijkheid om de resterende Zuid-Duitse kerncentrales te gebruiken als dat nodig is", zei de bondskanselier.

Eerder deze week maakte de Duitse regering bekend dat er plannen zijn om kerncentrales langer open te houden als reserve. Maar dat idee kreeg een gevoelige klap toen een Duitse exploitant van kerncentrales zei dat dit plan 'technisch niet uitvoerbaar is'.

Eerder sloegen Duitsers al massaal aan het hamsteren voor de winter:

Geen gas uit Rusland? Duitsers hamsteren massaal hout en kolen

02:42
In Duitsland is een jacht ontstaan op hout en kolen om de winter door te komen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.