Ga naar de inhoud
Koning Charles III

Charles officieel uitgeroepen tot koning

Beeld © AP

Charles werd al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem uitblies, maar nu is het officieel. De Accession Council, of toetredingsraad, heeft Charles tot koning benoemd.

Charles Philip Arthur George is officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest.

'God save the King'

In aanwezigheid van de nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla accepteerde de raad de proclamatie door 'God save the King' te scanderen. Daarop ging een delegatie naar de nieuwe koning om hem formeel te informeren, waarbij camera's niet welkom waren.

In de troonzaal van het paleis sprak Charles vervolgens de eed van trouw aan de protestantse kerk uit en tekende de proclamatie. Daarnaast gaf hij toestemming om allerlei formele zegels te laten gebruiken door de ministers van het kabinet.

Dag van uitvaart wordt vrije dag 

De dag van de uitvaart van koningin Elizabeth zal voor alle Britten een vrije dag zijn. Dat werd bekendgemaakt tijdens de officiële bekrachtiging van koning Charles III in de Accession Council. De datum van de uitvaart is nog niet bekendgemaakt, maar veel Britse media gaan uit van maandag 19 september.

Miljoenen mensen overal ter wereld konden de ceremonie live op televisie en via livestreams volgen. De raad maakte formeel ook de naam van de toekomstige koning bekend.

Charles III

Verspreid over het hele koninkrijk zullen dit weekend omroepers het koningschap van Charles III aan het publiek bekendmaken. Dat begon in Londen op het balkon van St. James' Palace, kort nadat Charles de papieren ondertekende die hem officieel tot koning hebben verklaard.

Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen. Hij zei na zijn benoeming dat hij het voorbeeld van zijn moeder wil volgen: 

Charles na officiële benoeming: 'Probeer het voorbeeld van mijn moeder te volgen'

01:10

De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat enkel na de dood van de monarch samenkomt in St. James's Palace in Londen. In de raad zitten alle zevenhonderd leden van de Privy-raad, het adviesorgaan van het staatshoofd.

Parlementsleden leggen eed af

Vandaag leggen de leden van het Britse Lagerhuis ook de eed van trouw af aan koning Charles. De parlementariërs stellen een condoleanceboodschap op aan de nieuwe koning.

Het Lagerhuis is gisteren bijna elf uur bijeen geweest om de overleden koningin Elizabeth te eren. 182 parlementsleden hebben bijdragen en eerbetonen aan de Britse vorstin gedeeld.

Susan
Lees ook:
Susan valt als toerist in Schotland midden in afscheid Elizabeth