Ga naar de inhoud
Reis gaat door

Susan valt als toerist in Schotland midden in afscheid Elizabeth

Het bezoek van Susan Boom aan Kasteel Balmoral liep anders dan gepland. Beeld © Susan Boom

Susan Boom uit het Brabantse Elshout maakt toevallig een rondreis door Engeland en Schotland... en werd bij toeval ooggetuige van drie historische gebeurtenissen. Gisteren was ze bij Balmoral Castle, waar de Britse koninklijke familie zich verzameld had voor het afscheid van koningin Elizabeth.

"Het is tot nu toe een nogal gekke week", zegt Susan. Al lang geleden hadden zij en haar man een bezoek gepland aan Balmoral Castle, het buitenverblijf van Queen Elizabeth in Schotland. Maar donderdag overleed plotseling de koningin, ín het kasteel. "Ons bezoek gaat door, maar het is totaal anders dan ik me had voorgesteld", zegt Susan door de telefoon.

Normaal kun je zelf met de auto naar het kasteel rijden en er parkeren, legt ze uit. "Maar nu konden we er alleen met touringcars komen. Die zitten stampvol met mensen die een laatste groet aan de koningin gaan brengen. Iedereen heeft bloemen bij zich. Lelies vooral. De hele bus ruikt naar lelies."

Herdenking prinses Diana

Zelf heeft ze besloten haar bezoek door te laten gaan, ondanks dat een echt bezoek aan het kasteel, de souvenirwinkel en het restaurant er nu niet in zit. "Dit is toch wel een unieke gebeurtenis, dus we zetten het plan maar gewoon door."

Eerder in de week maakte ze er al een grapje over: als de koningin maar niet nét tijdens hun bezoek aan Schotland komt te overlijden. "Niet dat we haar iets slechts wensten natuurlijk. Maar het kwam omdat we al de hele week midden in de historische gebeurtenissen vielen. Vorige week zaterdag kwamen we aan in Londen, terwijl daar net een massale herdenking was voor prinses Diana, die 25 jaar geleden verongelukt was. Er lag een gigantische bloemenzee."

Deze
Lees ook:
Deze Nederlanders ontmoetten koningin Elizabeth: 'Ze was enorm geïnteresseerd'

En een dag later waren ze net in de buurt van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier, toen daar de kersverse premier Liz Truss voor de eerste keer aankwam. "We zagen haar wel lopen en naar de mensen zwaaien, maar er was zoveel volk en beveiliging op de been, dat we haar alleen van een afstand konden zien."

Megadruk

Van Balmoral krijgt ze dus weinig te zien. "Ze hebben het wel goed geregeld, met de toestroom. De bussen rijden af en aan. Er staan hele rijen met mobiele toiletten. Het is hier megadruk met bezoekers en met satellietwagens van tv-stations."

De sfeer is geladen, zegt ze. "Ik merk wel om me heen dat de mensen echt geraakt en bedroefd zijn."

Of ze niet teleurgesteld is? "Ach, nee hoor. Dit is ook een unieke beleving. En voor dat kasteel komen we later nog wel eens terug."

Oudste
Lees ook:
Oudste troonopvolger eindelijk koning: wie is King Charles III?