Ga naar de inhoud
Afscheid voor het volk

Afscheidstour kist Elizabeth: per spoor of toch door de lucht?

Een politieagent voor de hekken van Balmoral Castle, waar het lichaam van koningin Elizabeth nog is. Beeld © ANP

Queen Elizabeth is niet meer, maar haar lichaam zal nog een lange reis maken om het Britse volk de kans te geven uitgebreid afscheid van haar te nemen. Haar kist gaat langs paleizen en kathedralen op weg naar de laatste rustplaats.

Omdat de Queen niet in Londen, maar in haar vakantiepaleis Balmoral is overleden, wordt haar lichaam eerst opgebaard in Schotland. Haar kist wordt waarschijnlijk morgen per trein overgebracht naar Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële koninklijke residentie in Schotland.

Van daaruit vindt er een processie plaats van Holyrood naar de St. Giles-kathedraal, waar zij wordt opgebaard. De nieuwe koning Charles III en andere familieleden zullen daarbij aanwezig zijn. Vanuit Edinburgh zal de kist dan mogelijk later in het weekend per trein of vliegtuig naar Londen reizen.

Charles
Liveblog:
Charles morgenochtend officieel benoemd tot koning

Operatie Eenhoorn is nu in werking getreden. Dat is het draaiboek voor het overlijden van de koningin in Schotland. Draaiboeken die de afgelopen jaren uitlekten, beschrijven het afscheidsprotocol minutieus. Maar Buckingham Palace voert nu de regie en past de draaiboeken ook weer aan. Dat zorgt ervoor dat niet alles vaststaat.

Royal Train

De kist zou aanvankelijk per trein naar Londen worden vervoerd, maar sommige Britse media houden nu ook de optie open dat het lichaam van de Queen toch per vliegtuig wordt vervoerd. Zij zou dan waarschijnlijk in eerste instantie worden overgebracht naar een luchtmachtbasis in het zuiden van de hoofdstad.

Als de kist per trein naar de Britse hoofdstad wordt vervoerd, gebeurt dat in de Royal Train. De tocht van ruim 600 kilometer zal langs de Britse oostkust gaan. Te beginnen op station Waverley in Edinburgh en van daaruit via onder meer Newcastle, York en Hatfield naar Londen. Daar zal de trein waarschijnlijk aankomen op het station van King’s Cross.

De trein zal dikwijls langzaam rijden om mensen op stations en langs het spoor kans de kans te geven afscheid te nemen. Vanwege de verwachte bloemenregen zal achter de trein een speciale schoonmaaktrein rijden, staat in een protocol.

Eenmaal aangekomen in Londen wordt de Queen waarschijnlijk eerst opgebaard in de troonzaal van Buckingham Palace, haar werkpaleis, waar medewerkers afscheid kunnen nemen.

Sander Paulus in Schotland: 'Lichaam koningin gaat eerst naar kathedraal Edinburgh'

01:36

Daarna zal het grote publiek de kans krijgen om afscheid te nemen in Westminster Hall, in het parlementsgebouw. Naar verwacht zullen honderdduizenden, misschien wel miljoenen Britten hier vier dagen lang dag en nacht langskomen.

Bijgezet in St. George's Chapel

Het protocol schrijft voor dat de uitvaart tien dagen na de dood van de Queen zal plaatsvinden. Maar omdat dit op een zondag valt, wordt hier mogelijk nog in geschoven. De koningin wordt bijgezet in St. George’s Chapel bij haar woonkasteel in Windsor, waar ook haar echtgenoot Philip begraven ligt.

Britse
Lees ook:
Britse kranten rouwen om Elizabeth: 'Uw plicht is volbracht'