Ga naar de inhoud
Overlijden Queen Elizabeth

Oudste troonopvolger eindelijk koning: wie is King Charles III?

Prins Charles valt in voor zijn moeder. Beeld © ANP

Prins Charles wordt na 73 jaar toch King Charles III. Door het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth is Charles automatisch koning geworden. Vandaag geeft hij zijn eerste speech. Wie is Charles eigenlijk, en hoe zal hij zijn rol als koning vervullen?

Charles en zijn vrouw Camilla brachten de nacht eerst door op Balmoral Castle, waar Elizabeth overleed. Vandaag keren zij terug naar Londen. Charles liet gisteravond weten dat de hele familie rouwt om een 'gekoesterde vorst en een heel geliefde moeder'.

Toespraak

De eerste opdracht voor koning Charles III zal vandaag zijn om het volk toe te spreken. Het zal zijn eerste toespraak zijn als koning sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth II. Hoe laat de toespraak zal zijn is nog niet bekendgemaakt.

Bijna een leven lang kroonprins: dit is koning Charles III

01:57

Derde Charles

Koning Charles III dus. Hij is dus zoals zijn naam doet vermoeden, de derde vorst met deze naam. Koning Charles I regeerde van 1625 tot 1649. Koning Charles II regeerde van 1649 tot 1651. Tot gisteren was Charles Prins van Wales.

Dat was hij al sinds 1958, toen hij op 9-jarige leeftijd door zijn moeder werd benoemd. Het duurde dus 64 jaar voordat hij die titel achter zich kon laten.

Zo
Lees ook:
Zo maakte de BBC het overlijden van de Queen bekend

Charles werd door de lange ambtstermijn van zijn moeder de oudste kroonprins ter wereld ooit. Maar wat deed hij dan al die tijd?

Geen duidelijke rol

Na de kostschool in Schotland ging Charles studeren: archeologie, antropologie en geschiedenis. En hij kreeg een opleiding in het leger en de luchtmacht. Charles leerde er vliegen in gevechtsvliegtuigen en helikopters.

London
Lees ook:
London Bridge is down: dit is het protocol na de dood van Queen Elizabeth

Maar als de langst wachtende troonopvolger in de Britse geschiedenis was er lange tijd geen duidelijke rol voor hem weggelegd. Charles begon zich hard te maken voor de natuur en zette een goedlopende handel op in koekjes, jam en yoghurt van zijn landgoed.

Ook kwam hij via zijn eigen stichting op voor jongeren in achterstandswijken.

Monarchie moderniseren

De verwachting is dat Charles in tegenstelling tot zijn traditioneel ingestelde moeder het koningschap zal willen moderniseren, maar hoe, dat moet natuurlijk nog blijken.

Charles kon de afgelopen tijd alvast wel een beetje warmlopen: vanwege de zwakke gezondheid van zijn moeder nam hij taken van haar over, zoals de opening van het parlement begin dit jaar.

Sympathiek, maar niet enorm populair

Zo impopulair als hij was na de scheiding van Lady Diana in de jaren 90 is Charles al lang niet meer. Veel Britten vinden hem sympathiek, maar enorm populair is hij ook niet.

Veel tijd om zijn stempel op het koningschap te drukken heeft Charles niet. Met zijn 73 jaar zal hij zeker niet zo lang op troon kunnen blijven zitten als zijn moeder Elizabeth II.

Bron: Alex Tieleman