Ga naar de inhoud
Operatie Eenhoorn

'London Bridge is down', dit is het protocol na de dood van queen Elizabeth

Beeld © ANP

Koningin Elizabeth (96) is overleden, 'London Bridge is Down'. Dat is het codewoord voor de start van een jarenlang minutieus voorbereid plan dat met militaire precisie voorschrijft wat er moet gebeuren: van begrafenis, rouwperiode tot troonopvolging.

Omdat de koningin niet in London is overleden, maar in haar vakantiekasteel in het Schotse Balmoral, wordt zij opgebaard in een paleis in Edinburgh: het Holyroodhouse. De autoriteiten rekenen op de komst van honderdduizenden rouwende Britten.

Dit scenario wordt Operatie Eenhoorn genoemd. In deze plannen, die drie jaar geleden uitlekten, staat dat haar kist later per koninklijke trein langs de oostkust naar de Britse hoofdstad zal worden vervoerd.

Brits
Liveblog:
Brits volkslied aangepast na dood Elizabeth: 'God Save The King'

Een van de eerste die na de familie op de hoogte is gebracht van de dood van de queen is haar privésecretaris. Hij moest het belangrijke telefoontje plegen naar Downing Street 10, de ambtswoning van premier Liz Truss, waarna andere belangrijke personen op de hoogte werden gebracht van het overlijden van de koningin.

Vlaggen halfstok

Nadat Britse media eenmaal op de hoogte waren gebracht, sprak premier Truss het volk toe. Daarna klonken er saluutschoten en werd een minuut stilte gehouden.

Bij Buckingham Palace hing een in rouwkleding gestoken lakei een overlijdensbericht op dat ook op de website van het Koninklijk Huis te zien is. Tien minuten na de bekendmaking van het overlijden gingen vlaggen op openbare gebouwen halfstok.

'Media worden hier op voorbereid'

"Het Britse koningshuis hangt van protocollen en tradities aan elkaar. Sommige van deze gebruiken zijn eeuwenoud. Wat nieuw is, is dat er dit keer camera’s bij zijn. Dat was nog nooit zo bij de dood van een Britse vorst. Media worden hier al jarenlang op voorbereid", zegt correspondent Anne Saenen. "Miljoenen mensen over de hele wereld kijken hiernaar."

70 jaar zat Elizabeth op de troon. Een kleine greep uit haar bijzondere leven in onderstaande video:

Koningin Elizabeth overleden: 70 jaar op de Britse troon

04:02

Leve de koning!

Groot-Brittannië zat niet lang zonder vorst, want na het overlijden van Elizabeth werd haar zoon Prins Charles direct de nieuwe koning. Charles spreekt waarschijnlijk morgen het volk toe.

Dan wordt Charles ook formeel tot koning uitgeroepen. En de nieuwe koning gaat ook direct aan de slag: Charles maakt onder meer een rondgang langs de parlementen van Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Grootse uitvaart

Dan staat er ook nog een immense operatie op stapel om de uitvaart van de queen te regelen. Het protocol schrijft voor dat de staatsbegrafenis van Koningin Elizabeth tien dagen na haar overlijden zal plaatsvinden.

De koningin ligt opgebaard zodat de Britten afscheid kunnen nemen van de vorstin. Het lichaam wordt bewaakt door vier royal guards. Britten kunnen ook condoleanceregisters teken op openbare plaatsen, zoals in bibliotheken en musea.

De uitvaart vindt plaats in Westminster Abbey, het zal een dag zijn van nationale rouw. Het lichaam van Elizabeth zal worden bijgezet in St. Geroge’s Chapel. Daar ligt ook haar echtgenoot Philip die vorig jaar overleed.

Bekijk ook: BBC: Queen Elizabeth is 'rustig ingeslapen'

00:35
Het overlijden van Queen Elizabeth werd vanavond live op televisie bekend gemaakt.
Bron: Alex Tieleman