Ga naar de inhoud
Zeldzaamheid

Braziliaanse vrouw bevallen van tweeling met verschillende vaders

Een 19-jarige Braziliaanse vrouw is vorig jaar bevallen van een tweeling, van wie de baby's allebei een andere vader hebben. Dat heeft de arts van de vrouw nu bekendgemaakt. "Dit is uiterst zeldzaam."

Dat vertelt arts Túlio Jorge Franco aan de Braziliaanse nieuwswebsite Globo.

De 19-jarige vrouw beviel één jaar en vier maanden geleden van een kerngezonde tweeling. Maar ze bleef twijfels hebben over wie de vader van de tweeling was. Daarom deed ze, toen de jongens acht maanden oud waren, een DNA-test met de man van wie ze dacht dat de vader zou zijn.

Wat bleek: de testuitslag was slechts positief bij één baby.

'Medisch
Lees ook:
'Medisch wonder': vrouw bevalt van zoon en maand later van tweeling

De moeder herinnerde zich dat ze op de dag dat ze met de vader seks had gehad, ook seks had gehad met een andere man. Ze benaderde hem voor een DNA-test en die was positief bij de andere baby.

Verder onderzoek

"Dit is uiterst zeldzaam en gebeurt slechts één op een miljoen keer", vertelt arts Franco. "Ik had nooit gedacht dat ik dit in mijn leven zou meemaken." Franco onderzoekt de tweeling nu verder met geneeskundestudenten. Op dit moment zijn de kinderen hartstikke gezond.

Hoe kan dit?

Heteropaternale superfecundatie. Zo heet het als een vrouw zwanger is van een tweeling van twee verschillende mannen. Dit kan gebeuren als er bij de vrouw bij de maandelijkse ovulatie minimaal twee eicellen vrijkomen, waar dat er normaal één is.

De cellen moeten snel na elkaar bevrucht worden. Door twee verschillende mannen dus. Arts Franco geeft aan dat de baby's zich samen ontwikkelen tijdens dezelfde zwangerschap, maar wel een eigen placenta hebben.

De vrouw, die anoniem wil blijven, was compleet verrast toen ze de DNA-uitslagen zag, vertelt ze tegen de Braziliaanse site. "Ik wist niet dat dit bestond. De jongens lijken wel erg op elkaar."

Eén van de twee vaders heeft allebei de baby's erkend, vertelt ze. "Hij zorgt voor hen allebei en geeft mij alle hulp die ik nodig heb."

Joy
Lees ook:
Joy bevalt van baby van 7 kilo: 'Alsof twee vrachtwagens over me heen reden'