Ga naar de inhoud
Zeer gevoelige informatie

Trump had document in huis over kernwapenarsenaal van ander land

Gevonden documenten in de woning van oud-president Donald Trump. Beeld © ANP / AFP

Er wordt steeds meer duidelijk over de dozen vol papieren die FBI-agenten vorige maand aantroffen in de woning van oud-president Donald Trump. De laatste onthulling? Een van de documenten gaat over het kernwapenarsenaal van een ander land. Dat is zeer gevoelige informatie die zo'n beetje alléén de president van de Verenigde Staten kan zien.

The Washington Post meldt dat op basis van anonieme bronnen. Het is niet duidelijk of het gaat om informatie over kernwapens van een bondgenoot of een vijandig land.

Details over militaire verdediging

Het gevonden document beschrijft ook andere details over de militaire verdediging van het andere land. Volgens de Amerikaanse krant worden dit soort papieren normaalgesproken zeer streng bewaakt en op een beveiligde locatie opgeslagen.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Slechts een handjevol mensen binnen de Amerikaanse regering zou volgens de krant van de inhoud op de hoogte moeten zijn. Het gaat om de president, enkele leden van het kabinet en een topambtenaar die overheidsmedewerkers kunnen machtigen om toegang tot deze informatie te krijgen.

Illegaal meegenomen documenten

De onthulling laat volgens de krant nogmaals zien hoe gevoelig de informatie is die op allerlei plekken in Trumps woning in Florida gevonden werd.

Op 8 augustus viel de FBI binnen bij Mar-a-Lago, het resort van Trump in Florida, waar hij ook woont. De huiszoeking was bedoeld om overheidsdocumenten terug te halen, die Trump mogelijk illegaal meenam uit het Witte Huis.

Dit zijn beelden van de inval:

FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
'Ongehoord', zo omschreef correspondent Erik Mouthaan de inval.

Uit een overzicht van de documenten die in beslag werden genomen, bleek vorige week dat 11.000 documenten werden gevonden. Die lagen in een beveiligde opslagruimte, maar ook in het persoonlijke kantoor van Trump.

Lukraak door elkaar

De documenten die in beslag werden genomen, lagen tussen andere spullen en dozen met krantenknipsels. In één doos werden naast dertig krantenknipsels ook drie kledingstukken, een boek, 11 vertrouwelijke, 21 geheime en 255 overheidsdocumenten of foto's zonder classificering gevonden.

Het onderzoek draait erom of Trump de regels heeft overtreden die de nationale veiligheid moeten beschermen. De oud-president zegt dat hij de documenten 'gedeclassificeerd' heeft (de geheime status opgeheven), voordat hij ze meenam.

Dreigende
Lees ook:
Dreigende Trump: president Biden is 'vijand van de staat'