Ga naar de inhoud
Vergeleken met Thatcher

Liz Truss (47) volgt Boris Johnson op als Britse premier

Liz Truss Beeld © ANP

De leden van de Britse conservatieve partij hebben Liz Truss (47) gekozen tot de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk en partijleider. Dat is zojuist bekendgemaakt op een partijbijeenkomst. Truss, nu nog minister van Buitenlandse Zaken, is de derde vrouwelijke premier van het land en de opvolger van Boris Johnson.

De nieuwe Britse premier wil miljarden uittrekken om Britten te behoeden voor de energiecrisis en hoge inflatie. Zij wil belastingen verlagen en mogelijk ingrijpen om een verdere stijging van de nu al torenhoge energierekening te voorkomen.

Haar voorganger, Johnson, moest in juli na drie jaar premierschap het veld ruimen na een reeks schandalen, zoals de feestjes in ambtswoning Downing Street Ten tijdens de corona-lockdown. Truss won de stemming onder 200.000 leden van de conservatieve partij van Rishi Sunak, voormalig minister van Financiën.

In deze video leggen we uit wie Liz Truss is:

Dit is Liz Truss, de nieuwe Britse premier

02:15
Dit is Liz Truss, de nieuwe Britse premier.

"Truss lijkt misschien wat houterig en robotachtig, maar zij komt voor de leden authentiek over. Toch was het voor de conservatieven een keuze tussen twee kwaden: velen hadden liever gewild dat Johnson was gebleven. De vraag is nu hoe populair zij zal worden onder de bevolking", zegt correspondent Anne Saenen.

Thatcher-reïncarnatie?

Truss lijkt zich te spiegelen aan 'IJzeren Dame' Margaret Thatcher, conservatief premier van 1979 tot 1990. Zo droeg Truss op tv vergelijkbare kleren als Thatcher en liet zij zich net als Thatcher fotograferen op een tank.

Maar dat betekent volgens Saenen niet dat Truss een regelrechte kloon is van de IJzeren Dame. "Misschien heeft ze in de beeldvorming hiermee delen van haar eigen achterban kunnen overtuigen: daar is Thatcher nog steeds een held. Maar over het beleid dat zij wil gaan voeren is nog veel onduidelijk."

Altijd
Lees ook:
Altijd al een handtas van Margaret Thatcher willen hebben?

Een ding is zeker: Truss wil het mes zetten in de belastingen die Britten betalen. Volgens haar is dit een goede strategie om het leven betaalbaar te houden in deze moeilijke tijden.

Zware winter

Groot-Brittannië heeft namelijk een loodzware winter voor de boeg met torenhoge inflatie, energieprijzen die door het dak gaan en talloze stakingen. Voor veel Britten ligt armoede op de loer.

Alle ogen zijn daarom gericht op de plannen van de nieuwe premier om het tij te keren. Truss heeft in ieder geval beloofd haar plannen om de energiecrisis te bezweren binnen een week na haar aantreden bekend te maken.

Belangrijkste
Lees ook:
Belangrijkste Britse haven plat: daar hebben ze vooral zelf last van

Toch verwacht Saenen dat Truss ook deels de lijn van Johnson zal volgen, zoals bij het Brexit-beleid. Want ook was Truss eerder nog tegen de uittreding van het VK uit de EU, inmiddels is zij volgens Saenen als een kameleon veranderd in een Brexit-hardliner.

Naar The Queen

En ook aan de uitgebreide (militaire) steun voor Oekraïne zal waarschijnlijk voorlopig geen einde komen. Truss was er zelf nauw bij betrokken als buitenlandminister en lijkt niet van plan een andere weg in te slaan.

Truss zal morgen afreizen naar Balmoral Castle in Schotland waar Koningin Elizabeth II het premierschap zal bekrachtigen.