Ga naar de inhoud
FBI-inval

Dreigende Trump: president Biden is 'vijand van de staat'

Donald Trump tijdens een speech in Wilkes-Barre, Pennsylvania, 3 september 2022 Beeld © AFP

Donald Trump heeft zijn opvolger Joe Biden tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Pennsylvania 'een vijand van de staat' genoemd.

De voormalige president van de Verenigde Staten uitte onder meer zijn ongenoegen over de FBI-inval in zijn resort in Florida begin vorige maand.

Radicaal links

Trump waarschuwde tijdens de bijeenkomst, waar enkele duizenden aanhangers op afkwamen, onder meer voor 'een reactie zoals niemand die ooit heeft gezien' vanwege de 'bespottelijke' doorzoeking van zijn woning in Palm Beach.

"Het gevaar voor de democratie komt niet van rechts, maar van radicaal links", aldus Trump tegen de juichende menigte.

Huiszoeking
Lees meer
Huiszoeking woning oud-president Trump 'ongekend en zeer schokkend'

Toespraak Biden 'haatdragend'

Een toespraak die Biden eerder deze week gaf noemde Trump de 'wreedste, haatdragendste en meest tot verdeeldheid zaaiende speech die ooit door een Amerikaanse president is gegeven'.

Biden noemde zijn voorganger Trump en diens radicale aanhangers enkele dagen eerder in een tv-toespraak 'een bedreiging voor dit land'.

Tijdens die speech, die door verschillende Amerikaanse tv-zenders werd uitgezonden, zei Biden dat we 'onszelf lange tijd hebben gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is'. "Maar dat is niet het geval."

Bekijk ook - Vier onderzoeken naar Trump: van verkiezingsfraude tot documenten in de wc

02:21
De huiszoeking in Trumps villa in Florida leidt tot nieuwe aandacht voor de verschillende zaken die tegen de oud-president lopen. Of het nou gaat om de Capitoolbestorming, of leugens over de verkiezingen, Trump wordt onderzocht.