Ga naar de inhoud
Inval Mar-a-Lago

FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Beeld © AFP

De inval van de FBI in het huis en kantoor van oud-president Donald Trump heeft meer dan 11.000 overheidsdocumenten opgeleverd. Een deel daarvan is 'geheim' of zelfs 'topgeheim'. Vraag is wel of alle documenten boven water zijn gekomen.

Op 8 augustus viel de FBI binnen bij Mar-a-Lago, het resort van Trump in Florida, waar hij ook woont. De huiszoeking was bedoeld om overheidsdocumenten terug te halen, die Trump mogelijk illegaal meenam uit het Witte Huis.

Dit zijn beelden van die inval: 

FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
'Ongehoord', zo omschreef correspondent Erik Mouthaan de inval.

Uit een overzicht van de documenten die in beslag werden genomen, blijkt dat 11.000 documenten werden gevonden. Die lagen in een beveiligde opslagruimte, maar ook in het persoonlijke kantoor van Trump.

Lege mappen

Daarnaast werden ook werden tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift 'geclassificeerd'. Ooit zaten daar dus geheime documenten in, maar de vraag is waar die nu zijn. Er lagen ook 19 mappen waar 'gevoelige informatie' op stond.

Een rechter in Florida gaf toestemming om het overzicht openbaar te maken. Die buigt zich nog over het verzoek van Trump om een onafhankelijk persoon, een zogenoemde Special Master, aan te stellen die toezicht houdt op het FBI-onderzoek. Zo zou politieke inmenging voorkomen moeten worden.

Justitie
Lees ook:
Justitie VS: bewijs dat Trumpteam documenten verborgen hield

Krantenknipsels en kleding

De documenten die in beslag werden genomen, lagen tussen andere spullen en dozen met krantenknipsels. In één doos werden naast dertig krantenknipsels ook drie kledingstukken, een boek, 11 vertrouwelijke, 21 geheime en 255 overheidsdocumenten of foto's zonder classificering gevonden.

Het onderzoek draait erom of Trump de regels heeft overtreden die de nationale veiligheid moeten beschermen. De oud-president zegt dat hij de documenten 'gedeclassificeerd' heeft (de geheime status opgeheven), voordat hij ze meenam.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.