Ga naar de inhoud
Onthaald met bloemen

Afgezette en gevluchte president Sri Lanka keert terug

Gotabaya Rajapaksa Beeld © EPA

De afgezette president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, is vrijdag teruggekeerd naar hoofdstad Colombo en beëindigde zo zijn ballingschap in Thailand. De 73-jarige Rajapaksa ontvluchtte het land na hevige protesten waarbij burgers onder meer het presidentieel paleis innamen.

Rajapaksa werd zeven weken na zijn vlucht met bloemenslingers begroet door enkele ministers.

In juli hadden grootschalige protesten in het door economische problemen geteisterde Sri Lanka ervoor gezorgd dat Rajapaksa het land ontvluchtte en ontslag nam. Demonstranten bestormden onder meer het presidentieel paleis. Ze zwommen in het zwembad en lagen op het bed van de president:

In het zwembad en het bed van de president: betogers bestormen paleis in Sri Lanka

01:23

Na het vertrek van Rajapaksa koos het parlement toenmalig premier Ranil Wickremesinghe als nieuwe president. Hij blijft in principe staatshoofd van het land tot de verkiezingen in 2024.

Eind juli zei Wickremesinghe nog dat hij de tijd niet rijp achtte voor een terugkeer van Rajapaksa. "Ik heb ook geen aanleiding om te denken dat hij dat van plan is", zei Wickremesinghe destijds tegen The Wall Street Journal. Wel gaf hij toen al aan dat de oud-president op enig moment zou terugkeren.

President
Lees ook:
President Sri Lanka nu officieel vertrokken, maar onrust houdt aan