Ga naar de inhoud
Superlijm

Klimaatactivisten Extinction Rebellion lijmen zich vast in Lagerhuis

Demonstranten van Extinction Rebellion in het Britse Lagerhuis. Beeld © @extinctionrebellion

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zich vandaag vastgelijmd rond de voorzittersstoel van het Britse Lagerhuis in Londen. Op Twitter hebben de activisten foto's van de actie geplaatst. Ze hebben een spandoek vast met de tekst 'laat de bevolking beslissen' en 'burgerforum nu'. Ook buiten het parlement voerden de klimaatactivisten actie.

De actievoerders zijn het parlement en de vergaderzaal onder andere binnengekomen via de rondleidingen die door het gebouw worden gegeven. De Londense politie liet weten zes personen te hebben aangehouden in verband met deze demonstratie. In samenwerking met de beveiligingsdienst van het parlementsgebouw wordt onderzocht hoe dit incident kon gebeuren.

Tegen corruptie

Extinction Rebellion heeft eerder in Londen acties gehouden waarbij onder meer het verkeer werd platgelegd. Ook in Nederland zijn activisten van de groep actief.

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion wil snelweg blokkeren, grijpt politie sneller in dan bij boeren?

De groep publiceerde op haar eigen website een verklaring over de actie. Ook daarin wordt opgeroepen tot een burgerforum, 'tegen de corruptie die in het hart van Westminster zit'.

"We bevinden ons in een crisis", lazen de demonstranten voor. "Het is mogelijk om iets aan het klimaat en kosten te doen op een manier die eerlijk is voor iedereen."

De verklaring noemt het huidige politieke systeem 'te verouderd en wereldvreemd om voorbij de regeringstermijn te kijken en te doen wat nodig is'. "We hebben een nieuwe manier van besluitvorming nodig waarbij meer stemmen gehoord worden, en niet alleen die van de mensen aan de top."

In juli greep de politie in Nederland nog in bij een demonstratie van Extinction Rebellion in Den Haag. Beelden daarvan zie je hier:

Politie grijpt in bij snelwegblokkade klimaatgroep Extinction Rebellion

00:54
De groep eist dat de overheid stopt met het subsidiëren van olie, gas en kolen. Tientallen demonstranten zijn gearresteerd.