Ga naar de inhoud
'Valse voorwendselen'

Rusland houdt gaspijpleiding Nord Stream 1 langer dicht

Een installatie voor gas uit de Nord Stream in het oosten van Duitsland. Beeld © ANP / Odd Andersen

De gaspijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland blijft langer dicht dan eerder aangekondigd. Volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom, dat de leiding exploiteert, komt dit door technische problemen. De Europese Commissie haalt fel uit en beschuldigt het Russische staatsbedrijf Gazprom ervan de gasstromen 'onder valse voorwendselen' stopgezet te hebben.

Nord Stream 1 werd woensdag afgesloten, formeel wegens onderhoud. De sluiting zou drie dagen duren. "De aankondiging van Gazprom vanmiddag dat het Nord Stream 1 onder valse voorwendselen afsluit, is opnieuw een bevestiging van zijn onbetrouwbaarheid als leverancier", schreef een woordvoerder van de Europese Commissie vanavond op Twitter. "Het is ook een bewijs van het cynisme van Rusland, dat er de voorkeur aan geeft gas af te fakkelen in plaats van contracten na te komen."

Olielekkage

Gazprom zegt een pompsysteem van een compressorstation bij Portovaya, dicht bij de Finse grens, te hebben uitgeschakeld. In zo'n station wordt gas onder hoge druk gezet zodat het door de pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland kan vloeien. Er zou sprake zijn van een olielekkage en de turbine zou daardoor niet veilig kunnen werken.

De eerdere mededeling dat Nord Stream 1 wegens noodzakelijk onderhoud dicht moest werd in Europa met scepsis ontvangen. Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energietoevoer Bundesnetzagentur, vond die uitleg vanuit een technisch oogpunt onbegrijpelijk.

Gazprom verlaagde de toevoer van gas naar Duitsland via Nord Stream 1 voor de sluiting van woensdag al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg het gasconcern technische problemen als reden aan. Die zou Gazprom niet kunnen verhelpen door westerse sancties.

Vergelding voor sancties

Europese leiders zien het dichtdraaien van de Russische gaskraan vooral als politiek drukmiddel. De Europese Unie heeft tal van sancties tegen Rusland ingevoerd wegens de oorlog in Oekraïne, en dit zou een vergelding zijn. De gasprijzen in Europa stegen na de eerste aankondiging van het ongeplande onderhoud tot recordhoogtes, maar daalden afgelopen tijd weer iets.

In juli werd de leiding al tien dagen afgesloten voor regulier onderhoud. Met name Duitsland heeft daardoor gastekorten.

Rusland
Lees ook:
Rusland blijft gaslevering Duitsers dwarsbomen met winter in aantocht