Ga naar de inhoud
Mogelijk weigering pistool

Vicepresident Argentinië overleeft 'mislukte moordaanslag'

In beeld: poging vicepresident Argentinië te doden

00:39

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner is vannacht (Nederlandse tijd) bij aankomst bij haar woning in Buenos Aires bedreigd door een man met een vuurwapen, die van plan leek haar te vermoorden. Fernández de Kirchner bleef ongedeerd.

De president van het land, Alberto Fernández, spreekt van 'het ernstigste incident dat Argentinië treft sinds het land weer een democratie is'.

Op beelden van lokale televisiestations is te zien hoe de politica tussen een mensenmenigte bij haar auto staat als de verdachte zijn wapen tot op enkele centimeters van haar gezicht brengt. Het lijkt alsof het pistool weigert. Een politiewoordvoerder bevestigt tegen persbureau Reuters dat er geen schot is gelost. President Fernández stelt dat het wapen wel geladen was, met vijf kogels.

Braziliaanse verdachte

Volgens de Argentijnse autoriteiten is een man gearresteerd. CNN Brasil meldt dat het om een 35-jarige Braziliaanse verdachte gaat die zou hebben geprobeerd de vicepresident neer te schieten.

Bekijk hier de beelden van het incident, die mogelijk als verontrustend kunnen worden ervaren: 

De voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri, schrijft op Twitter dat de 'afschuwelijke aanval' gelukkig geen gevolgen heeft voor Fernández de Kirchner. Wel vraagt hij van de veiligheidsdiensten 'onmiddellijk opheldering' over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Corruptie 

Honderden aanhangers van Fernández de Kirchner staan al sinds enkele dagen bij haar woning in de Argentijnse hoofdstad. De politica hangt een gevangenisstraf van 12 jaar en een verbod op een openbaar ambt boven het hoofd wegens vermeende corruptie toen ze president was van het Zuid-Amerikaanse land.

Afgelopen weekend kwam het tot schermutselingen tussen de politie en aanhangers van de vicepresident, die alle beschuldigingen van corruptie heeft ontkend. Zelfs al zou Fernández de Kirchner veroordeeld worden, dan is de kans klein dat zij ook daadwerkelijk in de cel belandt. Tot eind 2023 is zij voorzitter van de Senaat en geniet daarom parlementaire immuniteit.

Mysterieuze
Lees ook:
Mysterieuze longziekte maakt slachtoffers in Argentinië
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.