Ga naar de inhoud
Zwaarste straf tot nu toe

Tien jaar cel voor oud-agent die Capitool VS bestormde

De 56-jarige Thomas Webster (links) met zijn advocaat. Beeld © ANP

Een gepensioneerd politieagent uit New York moet tien jaar de gevangenis in vanwege zijn deelname aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool begin vorig jaar. Het is de zwaarste straf die een rechter heeft opgelegd vanwege de bestorming op 6 januari 2021.

De 56-jarige Thomas Webster heeft zich schuldig gemaakt aan 'een aanval op de democratie' en dat wordt hem extra kwalijk genomen vanwege zijn voormalige dienstverband als gerechtsdienaar.

Metalen vlaggenmast

Webster greep buiten het Capitool een metalen vlaggenmast waar hij mee in de rondte zwaaide, waardoor bestormers door de politiebarricade wisten te breken. Vervolgens hield hij een agent tegen de grond, die door andere bestormers werd geschopt en daar verschillende verwondingen aan overhield.

Steven D'Antuono, assistent-directeur bij de FBI die alle deelnemers van de Capitool-bestorming voor de rechter probeert te krijgen, stelt dat Webster zo 'collega-wetshandhavers verraadde die hun leven riskeerden om het Amerikaanse volk te beschermen'.

Gewapende
Lees ook:
Gewapende bestormer Capitool krijgt 7 jaar cel: langste straf tot nu toe

Webster is niet alleen een oud-politieagent maar werkte in het verleden ook als marinier. "Hij legde voor deze beroepen een eed af waarin hij beloofde om de grondwet tegen alle vijandigheden te verdedigen, uit binnen- en buitenland", sprak D'Antuono.

Al zo'n 250 mensen werden veroordeeld vanwege hun rol bij de bestorming van het Capitool, maar niemand kreeg zo'n hoge straf als Webster. Openbaar aanklagers hadden zeventien jaar cel tegen hem geëist, maar rechter Amit Mehta legde hem de celstraf van tien jaar op.

Kogelwerende kleding 

Mehta bekeek beelden van Webster tijdens de bestorming meerdere keren, schrijft The Washington Post. "Pas na uw actie brak de hel los, door uw inzet wisten mensen het Capitool te bereiken", stelt Mehta. "Uw aandeel was groot en die context is belangrijk." Ook het feit dat hij de aanval had voorbereid en kogelwerende kleding droeg zorgde ervoor dat Webster een hoge straf kreeg opgelegd.

Advocaten van de gepensioneerde agent claimden dat hij 'uit zelfbescherming' handelde. Ook zou oud-president Donald Trump een 'buitengewoon grote invloed' op hem hebben gehad, stelden zij.

Bekijk ook: Nieuwe beelden bestorming Capitool: 'Ik gleed uit over het bloed'

03:11
Tijdens de hoorzittingen van de commissie die onderzoek doet naar de bestorming werden nieuwe beelden vrijgegeven.