Ga naar de inhoud
Controle kerncentrale

Zelenski: Rusland laat geen buitenlandse media toe in Zaporizja

Het team van het Internationale Atoomenergieagentschap bij de kerncentrale. Beeld © ANP

Het team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat sinds gisteren bij de grote kerncentrale in de regio Zaporizja is, wordt niet vergezeld door internationale media, terwijl dat wel de afspraak was. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn alleen Russische media toegelaten.

Hoewel niet te controleren valt of internationale media inderdaad door 'Russische bezetters' zijn tegengehouden bij het complex van de kerncentrale in Enerhodar, zoals Zelenski beweert, staat het wel vast dat IAEA-chef Rafael Grossi gisteren alleen met Russische media sprak.

Russische microfoons

Op beelden op de Russische staatstelevisie is te zien hoe er alleen maar microfoons van Russische media gebruikt zijn bij het interview met Grossi. Later plaatste de leider van de delegatie deskundigen wel zelf een video op Twitter.

Zelenski noemt het belangrijk dat buitenlandse media worden toegelaten bij het complex van de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne 'zodat de wereld de waarheid ziet'. Desondanks hoopt hij dat de IAEA-delegatie ook zonder de aanwezigheid van internationale pers tot onafhankelijke conclusies komt.

Schade aan complex

De centrale, die door Rusland wordt bezet, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van de aanvallen. Grossi meldde gisteren dat het nucleaire complex hierdoor schade heeft opgelopen, zonder uit te weiden over de precieze omvang hiervan. "Maar het is iets dat niet kan blijven doorgaan", zei hij.

Bekijk ook: Raketten bij kerncentrale Zaporizja: dit is er aan de hand

00:47
De kerncentrale in Zaporizja wordt de laatste tijd regelmatig onder vuur genomen.