Ga naar de inhoud
Na botsing

Vrachtschip lekt zware stookolie in open zee bij Gilbraltar

Het schipt lekt olie. Beeld © AP

Een deels gezonken vrachtschip dat onderweg was naar Vlissingen, lekt zware stookolie in de zee bij Gibraltar. Ondanks een drijvende barrière kon niet worden voorkomen dat het schadelijke spul in de open zee terechtkwam.

Een sleepboot en een schip van de havenautoriteit van Gibraltar zijn bezig de olie op te vangen, melden de autoriteiten in het Britse overzeese gebiedsdeel in Zuid-Spanje.

Aanhouding

Het vrachtschip kwam afgelopen maandag in aanvaring met een lng-tanker bij Gibraltar toen het onderweg was naar Vlissingen. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. 

Wel is vanmiddag iemand aangehouden, schrijft de Gibraltar Chronicle. Of het gaat om bijvoorbeeld een bemanningslid is niet bekendgemaakt. 

Schip
Lees ook:
Schip onderweg naar Vlissingen in problemen bij Gibraltar

De zogeheten bulkcarrier van 178 meter vervoert staal en heeft meer dan 400 ton brandstof aan boord, bedoeld voor het schip zelf. De romp van het vaartuig is na de botsing met de 289 meter lange ADAM LNG gebroken, maar het schip is niet in twee delen uiteengevallen.

Olie uit ventilatieopeningen

Een team van een Nederlands bergingsbedrijf heeft vastgesteld dat er olie lekte uit twee ventilatieopeningen in de brandstoftanks. Dat is uiteindelijk verholpen door duikers. Er is een tweede barrière aangelegd om verdere vervuiling te voorkomen. Een schip komt op korte termijn langszij te liggen om de brandstof vanuit de bulkcarrier te pompen.

De 24-koppige bemanning is eerder geëvacueerd. De lng-tanker ligt in de buurt voor anker.

Bekijk ook: schip vaart woonwijk binnen

02:43