Ga naar de inhoud
Kritisch op de oorlog

Russische topman Lukoil overleden, mogelijk na val uit ziekenhuisraam

Maganov (r) samen met Poetin in 2019. Beeld © Kremlin

De Russische oligarch Ravil Maganov is overleden. Hij was directeur van het grote olieconcern Lukoil. Maganov zou zijn overleden door een val uit een ziekenhuisraam, meldt persbureau Reuters na contact met een persoon die bekend zou zijn met de situatie.

Ook Russische media maken melding van de dood van Maganov. Sommige daarvan zeggen dat hij zelf is gesprongen. Het gaat om hetzelfde ziekenhuis waar de voormalige en laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, eerder deze week overleed. De autoriteiten zijn ter plaatse om onderzoek te doen, meldt persbureau Interfax.

Tweede man van Lukoil

De oliemagnaat zou zijn gevallen van de zesde verdieping van het Central Clinical Hospital in Moskou. De Moscow Times meldt dat dit het ziekenhuis is dat bekendstaat om het behandelen van de elite uit de politiek en het bedrijfsleven.

"Wat er is gebeurd, blijft onduidelijk, maar op social media wordt al snel het verband gelegd tussen zijn dood en de oorlog in Oekraïne. Sommige Kremlincritici vinden het op zijn zachtst gezegd verdacht", zegt correspondent Eva Hartog. "Lukoil is maar één van het handjevol Russische bedrijven dat openlijk kritiek uitte op de oorlog in Oekraïne. Critici zien een verband tussen die twee zaken."

"Russische staatsmedia reageren indirect op die verdachtmakingen door met het bericht naar buiten te komen dat het om zelfmoord gaat. Wat er ook is gebeurd, voor veel Russen zal dit een afschrikwekkende werking hebben en de zoveelste waarschuwing om vooral niet af te wijken van het Kremlin."

Gehaat
Lees ook:
Gehaat in Oekraïne, Rusland wil hem juist als president: dit is Viktor Janoekovitsj

Wat de dood van Maganov extra opvallend maakt, is dat hij de tweede hooggeplaatste persoon binnen Lukoil is die recent is overleden. Ook topman Alexander Subotin stierf onder verdachte omstandigheden.

Lukoil wilde dat oorlog stopte

Lukoil was één van de weinige Russische bedrijven die in alle openheid stelde dat het land moest stoppen met de invasie van Oekraïne. 

Dat gebeurde begin maart met de volgende woorden: "We staan ​​voor de onmiddellijke stopzetting van het gewapende conflict en steunen de oplossing ervan via het onderhandelingsproces en via diplomatieke middelen."

Bekijk ook: dit zijn de rijke oligarchen die belangrijk zijn voor Poetins oorlog

04:09
Poetin kan het zeker niet alleen.