Ga naar de inhoud
Marteling, mishandelingen

VN: China schendt mensenrechten in Xinjiang

Beeld © EPA

China heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang. Dat staat in een langverwacht rapport van de Verenigde Naties. Het 'uiterst problematische' Chinese beleid om terrorisme tegen te gaan in de overwegend door islamitische Oeigoeren bewoonde regio heeft geleid tot stelselmatige 'ernstige en onnodige beperkingen van een breed scala aan mensenrechten', staat in het rapport.

VN-rapport
Update:
VN-rapport Oeigoeren 'verboden terrein' in China

Met name Oeigoeren en andere islamitische gemeenschappen in Xinjiang zijn daar het slachtoffer van.

Geboortebeperking

Opsporingsinstanties hebben ruime en grotendeels ongecontroleerde bevoegdheden om mensen aan te houden en te ondervragen. Dit heeft geleid tot grootschalige en willekeurige opsluiting van moslims, constateert de VN.

De organisatie noemt berichten over systematische marteling en mishandeling, gedwongen medische behandelingen en seksueel geweld in de zogenoemde heropvoedingskampen in Xinjiang geloofwaardig. Ook hekelt de VN de praktijk van gedwongen geboortebeperking onder Oeigoeren.

Afgelopen mei werd een Chinees politiedossier gehackt, het leverde de volgende schokkende beelden op:

Gehackt Chinees politiedossier: schokkende inkijk in onderdrukking Oeigoeren

03:12
De beelden zijn geverifieerd door een wetenschapper.

De onderdrukking van de moslimminderheden blijft niet beperkt tot Xinjiang of zelfs China. De Chinese autoriteiten oefenen geregeld druk uit op leden van de Oeigoerse diaspora die zich kritisch uitlaten over China of die vertellen over wat er in Xinjiang gebeurt door achtergebleven familieleden te intimideren.

China oefende druk uit

Aan het rapport is drie jaar gewerkt. De publicatie werd meerdere keren uitgesteld, mede doordat mensenrechtenchef Bachelet haar bevindingen van een zesdaagse reis door Xinjiang en andere delen van China eerder dit jaar erin wilde verwerken. Ook moest geleverde informatie door China worden beoordeeld. Het land legde veel druk op Bachelet om haar bevindingen niet te publiceren.

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet van Nederlandse Oeigoer: 'Waar is mijn broertje?'

"De dialoog zoeken en mijn begrip verdiepen is iets anders dan tolereren, negeren of de ogen sluiten", zei Bachelet hierover bij de presentatie van het rapport. "Het sluit ook niet uit dat je je moet uitspreken."