Ga naar de inhoud
Opslagruimte in Mar-a-Lago

Justitie VS: bewijs dat Trumpteam documenten verborgen hield

Trump en een foto van de documenten in zijn huis. Beeld © AP

Het team van Trump zou geprobeerd hebben om documenten te verbergen, die de voormalig president had meegenomen uit het Witte Huis naar zijn verblijf in Florida. Er is bewijs dat dit gebeurd is, zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Een advocaat van Donald Trump zou bij een bezoek van de FBI in juni agenten het 'expliciet verboden' hebben in dozen in een opslagruimte in Mar-a-Lago te kijken.

"De overheid heeft ook bewijs dat overheidsdocumenten waarschijnlijk verborgen en verwijderd zijn uit de opslagruimte en dat er waarschijnlijk pogingen zijn ondernomen om het onderzoek van de regering te belemmeren."

Oud-president
Lees ook:
Oud-president Trump had 'driehonderd vertrouwelijke documenten in huis'

Het ministerie schrijft dat in een nieuw ingediend stuk in de zaak, waarin een rechter beslist over het verzoek van Trump om een zogeheten 'special master' aan te stellen. Dat is een soort onafhankelijke arbiter die in het Amerikaans recht optreedt wanneer de rechtbank meent dat overheidsinstanties burgerrechten schenden.

Morgen vindt een zitting plaats in die zaak.

Huiszoekingen

De FBI deed op 8 augustus huiszoeking op het landgoed van Trump in Florida. Uit een eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen is gebleken dat een deel van het in Trumps residentie gevonden materiaal de status 'topgeheim' had, dat volgens protocollen in overheidsfaciliteiten moet worden opgeborgen.

Daarmee is mogelijk de spionagewetgeving geschonden.

Van verkiezingsfraude tot documenten in de wc: deze onderzoeken lopen naar Trump

02:21
Of het nou gaat om de Capitoolbestorming, of leugens over de verkiezingen, Trump wordt onderzocht.