Vanuit de hele wereld stromen condoleances binnen na de dood van Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie. De in het westen geliefde Rus wordt door politici en beroemdheden geprezen vanwege zijn rol bij het beëindigen van de Koude Oorlog. Maar ook de Russische president Vladimir Poetin condoleert de nabestaanden van de Nobelprijswinnaar.
Premier Rutte noemt Michail Gorbatsjov 'een moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis'. "Als wegbereider van zowel het einde van de Koude Oorlog als de wapenwedloop kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede", schrijft Rutte op Twitter. "Mijn gedachten zijn bij zijn nabestaanden."

Als laatste leider van de Sovjet-Unie voerde Gorbatsjov in de jaren 80 belangrijke hervormingen door. EU-chef Ursula von der Leyen roemt zijn 'cruciale rol' bij het neerhalen van de Berlijnse Muur. "Dat maakte de weg vrij voor een vrij Europa. Zijn nalatenschap is er een die we niet zullen vergeten", schrijft zij op Twitter.
'Een uniek staatsman'
Volgens VN-chef Antonio Guterres was Gorbatsjov 'een uniek staatsman die de loop van de geschiedenis heeft veranderd'. "Hij heeft meer gedaan dan wie dan ook ter wereld om de Koude Oorlog tot een vredig einde te brengen."
De Britse premier Boris Johnson zegt 'de moed en integriteit' van Gorbatsjov altijd te hebben bewonderd. Johnson zegt dat zijn dood hem 'verdrietig' maakt 'in een tijd dat Poetin oorlog voert in Oekraïne'.
De Amerikaanse president Joe Biden noemt Gorbatsjov 'een leider met de verbeelding om te zien dat een andere toekomst mogelijk was en die de moed had zijn hele carrière op het spel te zetten om die toekomst te behalen'. "Het resultaat was een veiligere wereld en meer vrijheid voor miljoenen mensen", zegt Biden.
'Fantastisch werk geleverd'
Naast politici reageren ook beroemdheden op het overlijden van de voormalige Sovjetleider. De Amerikaanse acteur Arnold Schwarzenegger noemt hem 'een van zijn helden'. Hij ontmoette Gorbatsjov ooit en noemt dat 'een grote eer'. "Wij kunnen allemaal leren van zijn fantastische leven."
De 99-jarige Henry Kissinger, die in de jaren tachtig in de VS minister van Buitenlandse Zaken was, zegt tegen de BBC dat Gorbatsjov 'fantastisch werk heeft geleverd maar niet in staat was om al zijn ideeën te verwezenlijken'.
Gehaat in eigen land
Gorbatsjov wordt in het buitenland geprezen, maar geldt in eigen land vooral als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp. Hij had ook herhaaldelijk kritiek op president Vladimir Poetin, die veel van de hervormingen van Gorbatsjov weer terugdraaide.
Ondanks dat condoleerde Poetin gisteren via een woordvoerder de nabestaanden van Gorbatsjov. Hij belooft familie en vrienden van de voormalige leider vanochtend een telegram te sturen om zijn 'diepe sympathie' over te brengen.
Wie was Gorbatsjov en wat bereikte hij? Dat zie je in deze video over zijn leven:
Dit was oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov
'De tijden zijn veranderd'
Verschillende buitenlandse journalisten schrijven op sociale media over de tijd dat Gorbatsjov aan de macht was en goede banden onderhield met de Verenigde Staten. Dat staat in schril contrast met hoe Rusland en Amerika momenteel met elkaar omgaan.
"Hier de onwaarschijnlijke relatie tussen een communist en een kapitalist die hun landen wegstuurden van de rand van de afgrond en de Koude Oorlog beëindigden", schrijft Sky News-journalist Mark Stone bij een foto van voormalig VS-president Ronald Reagan en Gorbatsjov. "De tijden zijn veranderd."