Ga naar de inhoud
Nobelprijs voor de Vrede

Michail Gorbatsjov, laatste leider Sovjet-Unie, op 91-jarige leeftijd overleden

Beeld © ANP

Michail Gorbatsjov is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Russische staatspersbureacu Interfax zojuist bekendgemaakt. Gorbatsjov was de laatste leider van de Sovjet-Unie en kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog.

Als laatste leider van de Sovjet-Unie voerde Gorbatsjov in de jaren 80 belangrijke hervormingen door die uitmondden in het einde van de Koude Oorlog en de alleenheerschappij van de communistische partij in zijn land. Hij kreeg hiervoor in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede.

Vanuit de hele wereld stromen condoleances binnen na de dood van Gorbatsjov. Hij was een 'uniek staatsman' die een 'cruciale rol' speelde bij het beëindigen van de Koude Oorlog. Dat en meer lees je in dit artikel

Duitse hereniging

Hij geldt als hervormer van de alleenheersende communistische partij van de Sovjet-Unie. Dat leidde uiteindelijk ook tot het uiteenvallen van het land. Maar hij maakte ook de hereniging van Duitsland mogelijk.

Voor
Lees ook:
Voor en na de val van de muur: zo veranderde Berlijn in 30 jaar

Met zijn nieuwe beleid maakte hij Russische begrippen wereldwijd bekend, zoals glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming).

Meer democratie

Toen er eind jaren 80 in Oost-Europa werd geprotesteerd voor meer democratie, weigerde Gorbatsjov het Sovietleger te sturen om de protesten de kop in te drukken, zoals in het verleden was gebeurd in Hongarije en Tsjechoslowakije. 

Van
Lees ook:
Van Poetin tot Schwarzenegger: hele wereld staat stil bij dood Gorbatsjov

Gorbatsjov probeerde de Sovjet-Unie zonder geweld intact te houden en de landen achter het 'ijzeren gordijn' aan Sovjet-kant te houden, maar de geest was uit de fles. In 1989 viel de Berlijnse Muur en het ene na het andere land verklaarde zich onafhankelijk van Moskou.   

Kritiek op Poetin

Gorbatsjov werd in het buitenland geprezen. In eigen land gold hij vooral als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp. Hij richtte een paar keer een politieke partij op, maar zonder enig succes. Hij had ook nog herhaaldelijk kritiek op president Vladimir Poetin, die de verworvenheden van glasnost, zoals vrijheid van meningsuiting, weer terugdraaide.

Bekijk ook: Dit was oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov

01:58
Bron: RTL Nieuws