Ga naar de inhoud
Deels op de zeebodem

Schip onderweg naar Vlissingen in problemen bij Gibraltar

De boeg van het schip ligt op de zeebodem. Beeld © Havenautoriteit Gibraltar

Een schip dat onderweg is naar de haven van Vlissingen is in de Straat van Gibraltar in de problemen gekomen nadat het was gebotst op een schip dat vloeibaar gas (lng) vervoert. Het schip is deels gezonken en ligt met de boeg op de zeebodem. Veel is nog onduidelijk.

De autoriteiten van Gibraltar, Brits territorium aan de Spaanse zuidkust, meldden het ongeval vannacht. Hoe de botsing kon gebeuren, is op dit moment niet bekend. Ook is het niet duidelijk of er schade is aan het schip met lng.

Schip is stabiel

Het schip vervoert honderden tonnen olie en diesel. Het schip is 'stabiel' en ligt met de boeg op de zeebodem, op zeventien meter diepte. Zodra het vloed wordt kan het stijgende water problemen veroorzaken. Bij daglicht gaan duikers de schade aan het schip onderzoeken. Of er olie in zee is gelekt, is nog niet duidelijk.

De volledige 24-koppige bemanning is nog aan boord van het schip. Zij maken het goed, heeft de kapitein laten weten. Wel staat er een reddingshelikopter paraat voor het geval de medewerkers plotseling geëvacueerd moeten worden.

Olie en diesel

Het bijna 180-meter lange schip, OS 35, was met de olie en diesel onderweg naar de haven van Vlissingen. Of deze brandstoffen ook voor Nederland bedoeld zijn, is niet duidelijk.

Het schip kwam in 2017 in het nieuws omdat het voor de kust van Somalië werd aangevallen door piraten. Dankzij inzet van de kustwacht van China en India wist de bemanning de aanval af te slaan.  

'Run
Lees ook:
'Run op tankers voor vloeibaar gas voor komende winter'