Ga naar de inhoud
10 miljard euro schade

Pakistan staat voor een derde onder water: 'Het is een oceaan'

Overstroming van een woonwijk in de regio Balochistan, in het zuidwesten van Pakistan. Beeld © ANP / AFP

Een derde van heel Pakistan staat onder water na de hevige moessonregens. "Het is hier een grote oceaan, er is geen droog land om het water weg te kunnen pompen", zegt de minister van Klimaat. Hij spreekt over 'een ramp van ongekende proporties'.

Minister Sherry Rehman van Klimaat  vertelde over de ramp bij de BBC. Een andere minister zegt tegen de Britse omroep dat de schade geschat wordt op ruim 10 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al ruim 1 miljard dollar uitgekeerd om de economie van het land te helpen.

Pakistan werd zwaar getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval, zoals op deze beelden te zien is:

Moessonregens zwaarder: veel doden door overstromingen in Pakistan

01:07
Meer dan duizend mensen zijn al omgekomen en ongeveer 300.000 anderen hebben hun huizen moeten verlaten.

De Klimaatminister zegt 'nog nooit zoiets te hebben gezien'. "Letterlijk één derde van het land staat onder water en dat overstijgt alles wat we in het verleden hebben gezien."

Historische overstromingen

De autoriteiten schatten dat 33 miljoen Pakistanen, één op de zeven inwoners van het land, zijn getroffen door de historische overstromingen. Bruggen en wegen zijn volledig weggeslagen, waardoor honderden dorpen in het bergachtige noorden niet meer bereikbaar zijn.

De gevallen hoeveelheid regen in heel Pakistan is volgens de meteorologische dienst twee keer hoger dan gebruikelijk. In de provincies Beloetsjistan en Sindh is vier keer meer regen gevallen dan gemiddeld in de afgelopen dertig jaar. Sinds juni is in Padidan (Sindh) meer dan 1,2 meter regen gevallen. Dat maakt van Padidan de natste plaats van het land.

Geïmproviseerde kampen

Ontheemde Pakistanen zoeken hun toevlucht in geïmproviseerde kampen die in heel het land opduiken en slapen ook op bijvoorbeeld verhoogde snelwegen. De Pakistaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en vraagt de internationale gemeenschap om hulp. De eerste vluchten met hulp arriveerden dit weekend vanuit Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.