Ga naar de inhoud
'Gevaarlijke escalatie'

Nederlandse ambassade in Bagdad geëvacueerd na vuurgevechten rond gebouw

Demonstranten in Bagdad. Beeld © AFP

Het personeel van de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is geëvacueerd naar de Duitse ambassade, op een andere plek in de stad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft die beslissing genomen vanwege de veiligheidssituatie in het land, die nog verder is verslechterd.

Het reisadvies is ook aangescherpt vanwege de politieke onrust. De Nederlandse ambassade ligt midden in de Internationale Zone, die ook bekend is als de groene zone. "Daar is het momenteel erg onrustig; rond de compound vinden vuurgevechten plaats. De Duitse ambassade ligt ver buiten dit gebied", meldt het ministerie vanavond.

De minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, schrijft op Twitter dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. "Zodra het weer veilig kan, zullen de medewerkers terugkeren naar de Nederlandse ambassade." 

Het reisadvies voor het grootste deel van Irak, inclusief Bagdad, is al lange tijd rood. Dat betekent: niet reizen, wat uw situatie ook is. Nu heeft ook de stad Basra een rood reisadvies gekregen, in plaats van een oranje.

"Nederlanders in deze rode gebieden worden nogmaals dringend opgeroepen om het land te verlaten als dat veilig kan. Deze oproep gold al en die herhalen we nu", meldt het ministerie.

"Er zijn daar grote veiligheidsrisico’s. Stel uw besluit om te vertrekken niet uit tot het laatste moment." Het ministerie benadrukt dat de ambassade Nederlanders die besluiten toch in Irak te blijven waarschijnlijk niet kan helpen als hun veiligheidssituatie verder verslechtert. 

Regeringspaleis bestormd

Eerder op de dag werd al duidelijk dat het in Bagdad, waar ook de regering zetelt, zeer onrustig was. Het regeringspaleis werd bestormd door aanhangers van de machtige Iraakse sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr. Dat deden zij nadat hij 's ochtends had aangekondigd uit de politiek te stappen.

Bij de gevechten die op de bestorming volgden werden minstens twaalf demonstranten gedood. Zo'n 270 anderen raakten gewond, onder andere door kogels en traangasgranaten.

Bezetting
Lees ook:
Bezetting Iraaks parlement duurt voort, oproep tot nieuwe verkiezingen

In de loop van de avond escaleerde het verder en kwamen zeker zeven mortiergranaten neer in de groene zone van de Iraakse hoofdstad. Er werd ook veel geweervuur gehoord uit automatische wapens. 

Ook in andere Iraakse steden was het onrustig. Zo werden wegen geblokkeerd met brandende autobanden en werden er in de zuidelijke stad Basra overheidsgebouwen bestormd vanwege het nieuws dat al-Sadr uit de politiek zou stappen. 

De politieke situatie in Irak is al bijna een jaar gespannen. De - sjiitische - partij van al-Sadr werd bij de verkiezingen in oktober vorig jaar de grootste partij, hij won 74 van de 329 zetels. Het lukte hem echter niet een regering te vormen. Daarop trok hij zijn partij terug uit het parlement. De vrijgekomen zetels werden ingenomen door een andere sjiitische partij, waarmee al-Sadr in onmin leeft.

Gevaarlijke escalatie

De twee kandidaten die door de andere sjiitische partij naar voren werden geschoven om premier te worden, werden door al-Sadr afgewezen. Intussen zit ook de benoeming van een nieuwe president al maanden muurvast. Sinds de val van Saddam Hoessein is dat traditioneel een Koerd, maar de Koerdische partijen in het parlement kunnen het niet eens worden over de kandidaat.

Irak zucht onder een zware economische crisis, hoge inflatie en corruptie. De VN-missie voor Irak (Unami) noemde de ontwikkelingen een 'extreem gevaarlijke escalatie'. Ze riep alle betrokken partijen op af te zien van acties die kunnen leiden tot een niet te stuiten reeks ongewenste gebeurtenissen. "Het voortbestaan van de natie staat zelfs op het spel."

Drone
Lees ook:
Drone met explosieven raakt huis Iraakse premier: 'Mislukte liquidatiepoging'

Na alle onrust heeft al-Sadr gisteravond laten weten in hongerstaking te gaan om de rust in Irak te herstellen. Zijn partijchef Hassan al-Athari maakte dat bekend op Twitter. De machtige Irakees zou van plan zijn niet te eten en te drinken totdat het geweld en het gebruik van wapens in het land ophouden. "De corrupte gemeenschap geeft, wat er ook gebeurt, niemand een rechtvaardiging voor het gebruik van geweld."