Ga naar de inhoud
'Tegenoffensief'

Oekraïne: eerste verdedigingslinie bij Cherson doorbroken

Oekraïense troepen in Mykolaiv, ten noordwesten van Cherson. Beeld © SIPA USA

De Oekraïense strijdkrachten zijn een langverwacht tegenoffensief begonnen in het zuiden van het land. Dat deel wordt bezet door de Russen. Het doel is om de havenstad weer onder controle te krijgen.

Lokale media melden dat Oekraïense troepen de eerste Russische frontlinies in de regio Cherson al hebben doorbroken. Daar zouden pro-Russische rebellen en ondersteunende Russische mariniers gedwongen zijn zich terug te trekken. 

Oproep om te vertrekken

Het leger zou van verschillende kanten oprukken naar de stad Cherson, zegt een woordvoerder van de troepen in het zuiden van het land. 

Cherson is de enige grote stad die de Russische strijdkrachten hebben veroverd ten westen van de rivier Dnjepr, die midden door Oekraïne stroomt. Het Oekraïense leger roept inwoners van het gebied op te vertrekken. De familie Gloesjenko gaf gehoor aan die oproep en trok naar Zaporizja:

Gezin vlucht uit bezet Cherson: 'Worden daar voor nazi’s uitgemaakt'

02:43

Oekraïne claimt ook dat ze de afgelopen weken al ruim tien munitiedepots hebben vernietigd in de regio. Het land doelt al maanden op een grote tegenaanval. Het is afwachten of dit inderdaad het begin van een groot offensief is van de Oekraïense troepen.

Vorige maand heeft het Oekraïense leger met behulp van westerse wapens de belangrijkste bruggen en militaire bases van de Russische indringers gebombardeerd, blijkbaar ter voorbereiding op het offensief in de regio Cherson, schrijft de Kyiv Post

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne wil Cherson heroveren: 'Volksrepubliek komt er niet'