Ga naar de inhoud
Oekraïne in oorlog

Atoomagentschap op weg naar kerncentrale Zaporizja

De kerncentrale van Zaporizja. Beeld © EPA

"De dag is aangebroken", twittert het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) vanochtend. Hij is onderweg naar de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne.

Rafael Grossi verwacht dat hij 'later deze week' met zijn team zal aankomen om te beginnen aan de inspectie van de grootste kerncentrale van Europa. 

De delegatie gaat de schade en het nucleaire materiaal in kaart brengen en de veiligheidssystemen en omstandigheden voor het personeel onder de loep nemen. Enkele leden van het team blijven volgens Rusland permanent op het complex.

De centrale is de afgelopen tijd regelmatig doelwit geweest van militaire aanvallen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Zaporizja ligt aan de zuidelijke frontlinie van de oorlog.

De kerncentrale werd in maart door Russische troepen ingenomen, maar wordt nog steeds gerund door Oekraïens personeel. Het geldt momenteel als een van de belangrijkste brandhaarden in het zes maanden oude conflict. Door de aanvallen vrezen omwonenden voor een kernramp.

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: Russen beschieten steden vanuit kerncentrale Zaporizja

Volgens Oekraïne hebben Russische soldaten vanuit het complex Oekraïense steden aan de overkant van de rivier Dnjepr beschoten. De stad Enerhodar bij de kerncentrale is getroffen door artillerievuur, waarvan beide kanten elkaar de schuld gaven. Circa tien mensen zijn gewond geraakt.

Nucleaire chantage

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er het afgelopen weekend meerdere Oekraïense aanvallen op de kerncentrale hebben plaatsgevonden, terwijl Oekraïne Moskou wederom beschuldigde van 'nucleaire chantage' door er troepen te plaatsen.

Bekijk ook: Dit is er aan de hand bij kerncentrale Zaporizja

00:47
Experts maken zich grote zorgen om de situatie rond de kerncentrale.