Ga naar de inhoud
Flatgebouwen geraakt

Oekraïne: Russen beschieten steden vanuit kerncentrale Zaporizja

Op satellietbeelden is te zien dat rook vanuit de kerncentrale opstijgt. Beeld © ANP

Volgens Oekraïne beschieten de Russische bezetters Oekraïense steden vanuit de kerncentrale van Zaporizja. Ze raakten vannacht flatgebouwen in de stad Zaporizja, zo'n vijftig kilometer verderop.

Al wekenlang beschuldigen de regeringen in Moskou en Kiev elkaar van beschietingen op Europa's grootste kerncentrale, wat internationaal tot veel bezorgdheid leidt. Omwonenden vrezen voor een kernramp.

Beschietingen

De kerncentrale liep gisteren al schade op door de herhaaldelijke beschietingen. Volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat de kerncentrale beheert, is er een risico dat er waterstof ontsnapt en er radioactieve stoffen worden uitgespuwd. Daarnaast waarschuwt het voor 'serieuze risico's voor een veilige werkwijze' omdat het Russische leger wapens en explosieven in de energiecentrale zou opslaan.

Russen
Lees ook:
Russen bestoken Oekraïense stad vanuit kerncentrale: 'Terugschieten is levensgevaarlijk'

De kerncentrale van Zaporizja ligt aan de zuidelijke frontlinie van de oorlog. Het gebied werd in maart door Russische troepen ingenomen, maar wordt nog steeds deels gerund door Oekraïens personeel. Het geldt als een van de belangrijkste brandhaarden in het zes maanden oude conflict. We maakten een video over de aanhoudende spanningen:

Raketten bij kerncentrale Zaporizja: dit is er aan de hand

00:47