Ga naar de inhoud
China staat paraat

Spanning om te snijden: oorlogsschepen VS door Straat van Taiwan

Archieffoto van de USS Antietam. Beeld © ANP

De Amerikaanse marine vaart vandaag met twee oorlogsschepen door de Straat van Taiwan. Dat is voor het eerst sinds het bezoek van de politica Nancy Pelosi aan Taiwan begin deze maand. Sindsdien is de spanning tussen de VS en China is om te snijden.

Volgens de Amerikanen gaat het om een routinemissie door internationale wateren. Er varen vaker zulke kruisers door de Straat van Taiwan. De marine benadrukt dat de route buiten de territoriale wateren van Taiwan en China blijft. De missie laat volgens de marine Amerika's 'toewijding aan een vrije en open Indo-Pacific' zien.

Het gaat om twee kruisers van de Ticonderogaklasse: de USS Antietam en USS Chancellorsville.

Provocatie

China heeft laten weten de oorlogsbodems scherp in te gaten te houden. Het land zal paraat staan en bij iedere provocatie van Amerika reageren, waarschuwde het land.

De verhoudingen tussen Amerika en China zijn al weken uiterst gespannen. Begin deze maand bracht de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi, een bezoek aan Taiwan. Dat was tegen het zere been van China.

Eerder maakten we deze video over de spanningen tussen beide landen:

Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
China is kwaad na een bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan. Dit eiland wordt door China als afvallige provincie gezien.

Het eiland is al lange tijd onafhankelijk, maar China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. De Aziatische grootmacht probeert andere landen ervan te weerhouden Taiwan als zelfstandig land te erkennen en er diplomatieke banden mee te onderhouden.

Solidair met Taiwan

Pelosi liet in hoofdstad Taipei weten solidair te zijn met Taiwan. Na haar volgden meer Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders. China reageerde woedend en liet zijn leger vervolgens rond Taiwan grootschalige oefeningen uitvoeren.

Taiwan:
Lees ook:
Taiwan: Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen simuleren aanval