Ga naar de inhoud
Ziek en verzwakt

Flessenmelk en ploegendiensten: Thaise vrijwilligers redden babydolfijn Paradon

Vrijwilliger Thippunyar Thipjuntar met de dolfijn. Beeld © AP

Vrijwilligers en een dierenarts in Thailand hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om het leven te redden van een zeldzame babydolfijn. Het dier werd ziek en verzwakt gevonden door vissers.

"We dachten dat er een kleine kans was dat hij het zou overleven", zegt dierenarts Thanaphan Chomchuen. "Dolfijnen die we langs de kust vinden, zijn vaak in hele slechte conditie. Maar we hebben ons best gedaan."

De Irrawaddydolfijn, een zeer zeldzame soort, werd op 22 juli gevonden door vissers. Het dier leek te verdrinken in de branding. Sindsdien hebben tientallen vrijwilligers en dierenartsen zich ingezet om het dier te redden. Paradon hebben ze hem genoemd, dat betekent zoiets als 'broederlijke last'. 

Elke 20 minuten de fles

Alles werd uit de kast getrokken om hem te redden. De vrijwilligers werken in ploegendiensten en voeden Paradon zelfs met flessenmelk. Elke 20 minuten krijgt hij voeding en vrijwilligers moeten hem boven water houden, zodat hij niet verdrinkt.

Intussen gaat het weer iets beter met de dolfijn. Maar hij is nog altijd zwak, en drinkt uit zichzelf niet voldoende.

Toeschouwers
Lees ook:
Toeschouwers filmen hoe vrouw op dolfijn klimt in Zandvoort

Eén van de vrijwilligers die voor hem zorgt, is Thippunyar Thipjuntar (32). In het dagelijks leven is ze financieel adviseur, maar de laatste weken is ze vooral dolfijnenverzorger. 

"Hij eet niet genoeg en wil alleen maar spelen", vertelt ze aan persbureau AP. "Ik steek veel tijd, geld en energie in het redden van Paradon. Ik hoop dat hij weer beter wordt."

Nog maar 400

Paradon is een Irrawaddydolfijn, een soort die voorkomt in Zuidoost-Azië. Het dier is bedreigd: voor de kust van Thailand komen er nog maar zo'n 400 voor.

Onderzoekers hopen dat het redden van Paradon kan helpen bij het in stand houden van zijn soort. "Als we hem kunnen helpen, leren we er zo veel van. Bovendien vestigen we de aandacht op het probleem", zegt dierenarts Chomchuen.

Bekijk ook: Verzwakte witte dolfijn na dagen uit Seine getakeld

01:22
Een paar weken geleden werd een witte dolfijn uit de Seine, in Frankrijk, gehaald.