Ga naar de inhoud
'Beangstigende ontwikkeling'

Meer Duitsers zijn gaan roken tijdens corona: 'Door stress en ongerustheid'

Archieffoto. Beeld © ANP

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Duitsland aanzienlijk meer mensen gaan roken. Op dit moment steekt 34,5 procent van de Duitsers van 14 jaar en ouder geregeld een sigaret op. Begin 2020, voordat corona uitbrak, was dat rond de 27 procent.

Dat komt naar voren uit een doorlopend onderzoek naar rookgedrag in Duitsland, genaamd DEBRA (Deutschen Befragung zum Rauchverhalten).

Daniel Kotz, epidemioloog en directeur van DEBRA, noemt het een beangstigende ontwikkeling. Volgens hem komt de stijging vooral door ex-rokers die weer naar de tabak zijn gaan grijpen uit gevoelens van coronastress en ongerustheid.

Ook goed nieuws

Uit het onderzoek komt tegelijkertijd ook goed nieuws: het aantal jongeren dat begint met roken daalt nog altijd, zegt hij.

Proef
Lees ook:
Proef met bevolkingsonderzoek longkanker: oudere rokers gezocht

Verslavingsartsen en kankeronderzoekers vinden dat de Duitse overheid meer moet doen om roken te ontmoedigen en wijzen op het zeer strenge antirookbeleid in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, waar de verkoop van sigaretten op termijn wordt verboden.

Aantal rokers in Nederland neemt af

In Nederland ligt het aantal rokers lager. Volgens de recentste cijfers van instituut Trimbos rookte in 2021 één op de vijf Nederlanders van 18 jaar of ouder (20,6 procent). Het aantal rokers neemt af, in 2014 rookte nog 25,7 procent van de volwassen bevolking. Trimbos zegt er wel bij dat de recente cijfers vertekend kunnen zijn door de coronacrisis. 

Bekijk ook: Waarom de dodelijkste drug nog steeds legaal is

04:08
Deze video maakten we in 2020. Het kabinet streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Daarom wordt het rookbeleid regelmatig aangescherpt. Maar het verbieden van sigaretten staat de komende jaren nog niet op de agenda.