Ga naar de inhoud
'Alleen ja is ja'

Nieuwe wet Spanje: uitdrukkelijk instemming nodig voor seks

Protesten in Madrid uit 2018 naar aanleiding van een groepsverkrachting. Beeld © ANP

In Spanje is voortaan uitdrukkelijke instemming nodig voor seks. Daarvoor zorgt de zogenoemde 'alleen ja is ja'-wet die door het parlement in Madrid is aangenomen. Die wet zorgt ervoor dat verkrachting ook strafbaar is als een slachtoffer zich niet verzet.

Volgens de Spaanse krant El Pais werd de wet gisteren met een grote meerderheid (205 stemmen voor, 131 stemmen tegen) aangenomen. Alleen de koning moet nu nog toestemming geven. Parlementariërs van de conservatieve Volkspartij (PP) en het uiterst rechtse Vox stemden tegen de wet. Zij denken dat onschuldigen er de dupe van kunnen worden.

Seksuele terreur

De Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero, spreekt van 'een overwinning na een jarenlange strijd'. De 'alleen ja is ja'-wet betekent volgens haar dat 'geen enkele vrouw meer hoeft te bewijzen dat geweld is gebruikt, maar dat het automatisch erkend wordt'. Montero hoopt dat 'de seksuele terreur en cultuur van verkrachting' stopt dankzij de wet.

1
Lees ook:
1 op de 10 studentes slachtoffer van seks zonder instemming

Een belangrijke aanleiding voor de wet is een geruchtmakende groepsverkrachting uit 2016 door vijf Spaanse mannen die zich La Manada (Het Roedel) noemden. Zij vergrepen zich in Pamplona aan een 18-jarige vrouw. Ze filmden het incident met hun smartphones en werden in eerste instantie wel vervolgd voor seksueel misbruik, maar niet voor verkrachting, omdat op de beelden te zien was dat het slachtoffer zich niet verzette.

Massale protesten

De uitspraak leidde tot massale protesten in Spanje, waarna de mannen in 2019 alsnog voor verkrachting werden veroordeeld en een celstraf van vijftien jaar kregen.

In Nederland werkt de overheid ook aan een wet om slachtoffers van seksuele misdrijven beter te beschermen. Die nieuwe wet moet ervoor zorgen dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. "Iemand is dan al strafbaar als-ie had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette", legde Justitieminister Dilan Yesilgöz er eerder dit jaar over uit.

'Experimentele'
Lees ook:
'Experimentele' massage blijkt verkrachting, OM eist celstraf
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.