Ga naar de inhoud
'Einde verbrandingsmotor'

Californië verbiedt verkoop nieuwe benzineauto's vanaf 2035

Een vrachtwagen met elektrische auto's in Californië. Beeld © ANP

In de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf 2035 geen nieuwe benzineauto's meer worden verkocht. Wetgevers in de staat, de grootste automarkt van de VS, stemden unaniem in met het plan dat al in 2020 werd bekendgemaakt.

Gouverneur Gavin Newsom, de man achter de nieuwe wetgeving, spreekt over 'het begin van het einde voor de traditionele verbrandingsmotor'. Vanaf het jaar 2035 moet elke nieuwe auto die verkocht wordt emissievrij zijn. 

Voorbeeld

Sommige Amerikaanse media noemen Californië een voorbeeld voor andere staten. De kans is groot dat lagere emissienormen uiteindelijk voor een derde van de gehele Amerikaanse automarkt gaan gelden.

Het Amerikaanse CNBC schrijft dat de plannen unaniem werden goedgekeurd. De regels gelden alleen voor de verkoop van nieuwe auto's, die per 2035 vrij moeten zijn van schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een elektrische motor of aandrijving op basis van waterstof. Het kan zijn dat er wel nog ruimte blijft om plug-inhybrides te verkopen, die naast een elektrische motor ook nog een verbrandingsmotor hebben.

'Verdwijnen van de uitlaat'

"Iedereen verdient het om een auto te hebben waar je kinderen geen astma van krijgen", zei Newsom toen hij de plannen in september 2020 introduceerde. Hij noemt de wetgeving 'een van de belangrijkste stappen voor het verdwijnen van de uitlaat zoals we die nu kennen'.

Voor het verbod op de verkoop van benzineauto's van kracht gaat, moeten er tussendoelen worden gehaald. Zo moet 35 procent van de nieuwe auto's die per 2026 worden verkocht aan de regels voldoen, in 2030 gaat het om 68 procent. Volgens persbureau Bloomberg is momenteel 15 procent van alle nieuw geregistreerde auto's in Californië elektrisch.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar elektrische auto hoeft straks minder te betalen voor parkeren
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.