Ga naar de inhoud
Aanleiding inval Mar-a-Lago

Document over huiszoeking Trump gecensureerd vrijgegeven

Trump en zijn resort Mar-a-Lago. Beeld © ANP

Een rechter in Florida heeft toestemming gegeven voor het het vrijgeven van het FBI-document dat aanleiding was voor de huiszoeking van de woning van oud-president Donald Trump. Wel worden veel details weggelaten.

Het ministerie van Justitie geeft de gecensureerde versie vandaag rond 18.00 uur Nederlandse tijd vrij. Uit het document kan duidelijk worden waarom de politie vermoedde dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Twintig dozen

Het gaat om een onder ede afgelegde verklaring waarin wordt uitgelegd waarom gevonden bewijs reden was voor de huiszoeking in Trumps resort Mar-A-Lago in Palm Beach (Florida), waar twintig dozen met deels zeer vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag werden genomen.

'Trump
Lees ook:
'Trump vorig jaar al gevraagd om documenten terug te geven'

Amerikaanse media, waaronder kranten The New York Times en The Washington Post, richtten zich tot de rechter om het document in te kunnen zien. Passages die de identiteit van getuigen, FBI-agenten of andere betrokkenen kunnen onthullen worden geheim gehouden. Dat geldt ook voor details over de opzet van het onderzoek.

Het publiek heeft volgen de eisers recht om te weten wat er in het FBI-document staat, gezien het bijzondere karakter van de huiszoeking. Ook Trump heeft ervoor gepleit de vertrouwelijke status van het document op te heffen, mede omdat hij denkt dat de zaak politiek gemotiveerd is.

Topgeheim

Tegelijkertijd heeft hij wel een zaak aangespannen waarin hij eist dat de FBI stopt met het onderzoek tot een toezichthouder is aangesteld.

Uit het eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen is gebleken dat sommige documenten die in Mar-a-Lago werden gevonden de status 'topgeheim' hadden. Dat soort papierwerk moet volgens protocollen in overheidsfaciliteiten worden opgeborgen.

Bekijk ook: FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
De FBI viel eerder deze maand het huis van oud-president Donald Trump binnen.