Ga naar de inhoud
'Volg je dromen'

Geland! Mack (17) is jongste piloot die de wereld rondvloog

Mack Rutherford na zijn landing in Sofia. Beeld © ANP

In Nederland zou hij nog te jong zijn om zijn rijbewijs te halen, maar dat weerhield de 17-jarige Mack Rutherford er niet van om in zijn eentje de wereld rond te vliegen. Gisteren landde de Engelsman, opgegroeid in België, in Bulgarije.

Mack had al een record op zijn naam staan door in 2020 als 15-jarige zijn vliegbrevet te halen, waarmee hij de jongste piloot ter wereld werd. Het vliegen zit in de familie van Mack en zijn zus Zara: hun vader en moeder zijn allebei piloot. 

Wereldnieuws

Zara was vorig jaar nog wereldnieuws door als 19-jarige als jongste vrouw ooit een solovlucht rond de wereld te voltooien. Ook zij vloog helemaal alleen, zonder volgvliegtuig, en landde na haar tocht in het Belgische Kortrijk. Haar broertje kon daarna niet achterblijven. 

Bekijk in deze video hoe die zijn reis in maart begon:

16-jarige piloot begint aan wereldreis: 'Daarna weer naar school'

01:30
Mack steeg in maart van dit jaar op vanuit Sofia in Bulgarije.

Mack, die 16 jaar oud was toen hij zijn wereldreis begon, steeg vijf maanden geleden op, ook in Bulgarije. Tijdens zijn tocht vloog de Engelsman over 52 verschillende landen. De vorige recordhouder, de Britse Travis Ludlow, was 18 jaar en 150 dagen oud toen hij zijn vlucht volbracht. 

Overnachten in schuurtje

De laatste etappe van Mack ging van Londen naar Bulgarije. Hij vloog tijdens zijn reis over Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten en stak twee oceanen over. Helemaal vlekkeloos ging het niet altijd. Boven de Stille Ocean kwam hij in noodweer terecht, en moest hij overnachten in een schuurtje op een piepklein eiland met een landingsbaan.

Broer
Lees ook:
Broer (16) in voetsporen zus (19) met solovlucht rond de wereld

Onderweg kreeg hij vaak advies van zijn zus Zara, met wie hij regelmatig contact had tijdens zijn reis. "Ik gaf hem tips over de route, zodat ik mezelf nuttig kon maken."

'Volg je dromen'

Mack vloog in een klein eenpersoonsvliegtuig, dat een snelheid van ongeveer 300 kilometer per uur kan halen. Na zijn landing spoorde hij iedereen aan om 'je dromen te volgen, ongeacht je leeftijd'. "Werk hard om je doelen te bereiken", zei hij. Eerder vertelde Mack al aan CNN wat hij zelf als zijn volgende doel zag. "Ik wil blijven vliegen, misschien bij de luchtmacht, maar dat weet ik nog niet zeker."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update