Ga naar de inhoud
'Meer ademruimte'

Amerikanen krijgen duizenden dollars korting op studieschuld

Amerikanen die een studieschuld hebben, hoeven binnenkort 10.000 dollar minder terug te betalen. Ze moeten dan wel aan één voorwaarde voldoen: minder dan 125.000 dollar per jaar verdienen, of 250.000 dollar als stel. Mensen die met de studiebeurs naar de universiteit zijn gegaan, kunnen zelfs 20.000 dollar van hun schuld afhalen.

Dat heeft het Witte Huis zojuist bekendgemaakt. Volgens de regering-Biden zijn de studieschulden 'een aanzienlijke last voor de Amerikaanse middenklasse'. Meer dan 45 miljoen Amerikanen hebben in totaal voor 1,6 biljoen dollar aan schulden. Dat is omgerekend ongeveer hetzelfde bedrag in euro's. 

'Besluit is oneerlijk'

Het ingrijpende plan leidt tot wisselende reacties. Aan de ene kant zijn mensen teleurgesteld dat er niet meer geld wordt kwijtgescholden in deze financieel zware tijden. Maar aan de andere kant vinden Amerikanen die er juist alles aan hebben gedaan om hun schuld af te lossen, het besluit oneerlijk.

Biden heeft daar zo zijn eigen gedachten over, zoals deze tweet van VS-correspondent Erik Mouthaan aantoont:

Bidens besluit is in lijn met zijn campagnebelofte om grote hervormingen door te voeren in het Amerikaanse systeem van studieleningen. Hij noemt het 'ademruimte voor werkenden en gezinnen uit de middenklasse'.

Weggevertje

Republikeinen noemen het studieschuldplan, dat 300 miljard dollar kost, een 'weggevertje', zegt Mouthaan. Democraten spreken van 'noodhulp voor huishoudens in financiële stress'.

Volgens Mouthaan is dit ook een gebaar naar jonge kiezers die de Democraten hopen te motiveren om te stemmen.

De Amerikaanse overheid had tijdens de coronacrisis al een aflossingspauze ingelast voor de studieschulden om de Amerikanen tegemoet te zien. Deze pauze wordt nu verlengd tot het einde van het jaar.

Verder hoeven Amerikanen maar een kleiner deel van hun maandinkomen af te lossen en hoeven armere Amerikanen zelfs helemaal niets af te lossen. Als na tien jaar aflossen een schuld van maximaal 12.000 dollar overblijft, wordt die helemaal kwijtgescholden.

Hierdoor weer meer uitgeven

En van sommige Amerikanen wordt een deel van hun schuld dus kwijtgescholden. De regering denkt dat deze stap de uitstaande schulden met honderden miljarden dollars zal verlagen en de consumentenbestedingen zal aanjagen. Zo stellen veel Amerikanen nu bijvoorbeeld de aankoop van een huis uit omdat ze gebukt gaan onder schulden.

De regering-Biden denkt niet dat het wegstrepen van een deel van de studieschulden zorgt voor een hogere inflatie, zoals Republikeinse tegenstanders beweren. Mogelijk zouden de consumentenprijzen zelfs wat kunnen dalen.

Die wijzen erop dat tegelijk met het wegstrepen van een deel van de schuld de betalingen namelijk worden hervat. Daardoor komt er niet plotseling heel veel extra geld in de economie, maar gaan juist vooral minder rijke Amerikanen erop vooruit.

'Joe
Lees ook:
'Joe Biden maakt plannen om nog een keer president te worden'