Ga naar de inhoud
24 februari 2022

Een halfjaar oorlog in Oekraïne: duizenden doden en miljoenen mensen op de vlucht

Borodjanka, beeld ter illustratie. Beeld © Anastasia Vlasova/Getty Images

Precies een halfjaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Wat volgde waren zes maanden van oorlogsverschrikkingen, waarin duizenden slachtoffers vielen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Op 24 februari vielen de Russen Oekraïne aan vanuit Rusland, Wit-Rusland en de 'onafhankelijke staten' Donetsk en Loegansk.

Gruwelijke beelden

De Oekraïense hoofdstad Kiev en andere steden werden met raketten beschoten tijdens deze 'speciale militaire operatie', zoals Rusland de oorlogshandelingen noemde.

Het leverde gruwelijke taferelen op, van in puin geschoten steden, vele slachtoffers en miljoenen mensen die het oorlogsgeweld probeerden te ontvluchten. 

Bekijk ook : Oekraïense arts filmt gruwelijkheden in Marioepol

03:00
Als er oorlog uitbreekt in Oekraïne, springt Joelia bij als arts in de stad Marioepol. De eerste twee weken van de oorlog legt ze alles vast met een bodycam. Haar doel: de verschrikkingen van de oorlog laten zien.

Trage opmars

De opmars van de Russische troepen verliep, mede vanwege het onverwacht felle verzet van het Oekraïense leger, na een aantal weken niet erg voorspoedig meer, en eind maart kondigde Rusland aan zich te willen focussen op het veroveren van het Donbasgebied in het oosten van Oekraïne.

Veel troepen werden uit de rest van Oekraïne teruggetrokken, maar de beschietingen, vooral in het zuiden van het land, werden wel voortgezet. In Zuid-Oekraïne werden delen van de regio's Cherson en Zaporizja door de Russen bezet.

Zelenski
Lees meer
Zelenski besluit tot verplichte evacuatie Donbas-regio

Enorm lijden

Miljoenen Oekraïners vluchtten weg uit hun vaderland, en degenen die achterbleven hebben het zwaar. Het Rode Kruis benadrukt dat in Oekraïne intussen vele miljoenen mensen enorm lijden. "Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood", zegt Francesco Rocca, voorzitter van de hulporganisatie.

"Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen met een voedselcrisis tot gevolg." De vraag om hulp blijft, zes maanden na het begin van de oorlog, nog altijd toenemen, zegt Rocca.

Zelenski vraagt om steun

De Oekraïense president Zelenski blijft proberen om internationale steun en aandacht voor zijn land te krijgen. Oekraïne heeft een constante aanvoer van wapens en munitie uit het Westen nodig om de Russische agressie te weerstaan. 

Die aanvoer, van bijvoorbeeld Amerikaanse en Britse HIMARS-raketten, is er en daarom staan beide partijen er heel anders voor dan in de eerste fase van de Russische invasie. Oekraïne voelt zich, met die westerse hulp, inmiddels zo sterk dat het een tegenoffensief wil beginnen in het zuiden van het land.

Bekijk ook: Kamikazedrones en HIMARS: dit zijn de nieuwe 'superwapens' van Oekraïne

03:26
In de strijd tegen Rusland krijgt Oekraïne steeds zwaardere wapens in handen. Vanuit de VS zijn er nu speciale raketten en drones geleverd en die hebben flinke impact. ''De Russische wil om te vechten wordt door deze wapens verminderd.''

Keerpunt zichtbaar?

Maar is er ook daadwerkelijk een keerpunt in de oorlog zichtbaar? Heeft Oekraïne genoeg middelen en troepen om Russische eenheden niet alleen uit te schakelen maar om ook gebieden te heroveren en te bezetten? Tot nu toe heeft Oekraïne altijd gebruik gemaakt van verdedigende tactieken.

''Dat is iets heel anders dan een tegenoffensief. Het vereist nauwkeurige coördinatie tussen oprukkende infanterie, tanks, pantservoertuigen, artillerie en luchtsteun. Daarvoor moeten soldaten enorm getraind zijn'', zei bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga eerder deze maand tegen RTL Nieuws.

Een andere vraag is: is het Westen lang genoeg bereid en in staat om wapens te blijven leveren aan Oekraïne? Want ook die voorraad is niet oneindig. Osinga: ''Zelenski zegt door te gaan tot ze de Russen weg hebben gedreven. Veel mensen twijfelen eraan of dat binnen afzienbare tijd mogelijk is."

En dat is precies wat ook andere experts zeggen: het kan weleens een heel erg lange oorlog worden, waarvan het eind nog lang niet in zicht is.

Oorlog
Lees meer
Oorlog staat op een keerpunt, maar de vraag is of Oekraïne dat kan volhouden

6,6 miljoen ontheemden

  • Ruim 6,6 miljoen mensen raakten de afgelopen maanden ontheemd door de oorlog, stelt het Rode Kruis.
  • Meer dan 17,7 miljoen mensen hebben behoefte aan hulp.
  • Als reactie zijn meer dan 100.000 lokale Rode Kruis-vrijwilligers en medewerkers gemobiliseerd in Oekraïne en in aangrenzende landen als Polen, Slowakije en Hongarije.
  • Nederland vangt op dit moment ruim 63.000 Oekraïners op.