Ga naar de inhoud
Na trip naar Spanje

Man test positief op corona, hiv én apenpokken

Archieffoto Beeld © iStock

Een Italiaan is onlangs op vakantie in één keer besmet geraakt met drie verschillende virussen. Hij nam corona, apenpokken en hiv mee naar huis.

De 36-jarige man kreeg de ziektes tijdens een vakantie in Spanje, melden Italiaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Infection. Zijn medische situatie is uniek: nooit eerder zijn bij iemand de drie ziektes tegelijkertijd vastgesteld.

De man was in juni dit jaar vijf dagen in Spanje geweest. Hij had tijdens het verblijf onbeschermde seks met mannen. Negen dagen na zijn terugkeer in Italië kreeg hij koorts, keelpijn, hoofdpijn en klachten van vermoeidheid. Kort daarna testte hij positief op SARS-CoV-2, het virus dat we kennen als corona.

Spoedeisende hulp

Daarna kreeg hij ook nog ernstige huiduitslag op zijn gezicht en andere lichaamsdelen, gevolgd door de vorming van puisten. Vanwege de ernst van de klachten bezocht hij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, vervolgens werd hij doorverwezen naar de afdeling infectieziekten. Er werden monsters verzameld van de beschadigingen op zijn huid en er werd een speciale test afgenomen die moest uitwijzen wat de man allemaal onder de leden kon hebben. 

Het onderzoek bevestigde wat men al dacht: de man was inderdaad besmet met corona, specifiek de omicron-subvariant BA.5.1. Daarnaast bleek de man het apenpokkenvirus bij zich te dragen. Ook bleek hij hiv te hebben, het virus dat aids veroorzaakt. Het moest gaan om een recente besmetting: in 2021 werd hij ook al getest op hiv, toen was de uitslag negatief.

Inmiddels hersteld

De man werd na bijna een week ontslagen uit het ziekenhuis en is hersteld van corona en apenpokken. Omdat slechts één geval bekend is van iemand met een drievoudige besmetting, vallen weinig conclusies te trekken uit de ernst van het ziekteverloop.

De onderzoekers adviseren om patiënten met griepachtige symptomen én een recente reisgeschiedenis naar uitbraakgebieden van apenpokken, te onderzoeken op zowel het coronavirus als het apenpokkenvirus, ook als ze geen huiduitslag hebben. Verder benadrukt deze casus volgens onderzoekers dat een apenpokkeninfectie zich voornamelijk tussen mensen kan verspreiden via seksuele overdracht.