Ga naar de inhoud
Miljardeninjectie

VS sturen recordaantal wapens naar Oekraïne

Beeld © EPA

De Verenigde Staten sturen een nieuw pakket met wapens naar Oekraïne. Met een geschatte waarde van ruim drie miljard euro wordt het het grootste pakket sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dit bevestigd. Aangenomen wordt dat Washington het woensdag op de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne officieel bekendmaakt. 

Tijdens een internationale digitale top over het Oekraïense schiereiland de Krim drong de Franse president Emmanuel Macron er bij niet-Europese landen op aan om Oekraïne te steunen tegen Rusland.

Ook Duitsland gaat opnieuw wapens sturen. Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou het gaan om drie extra luchtverdedigingssystemen, een dozijn gepanterde bergingsvoertuigen, twintig raketwerpers, precisiemunitie en antidronesystemen - bij elkaar een waarde van meer dan 500 miljoen euro. De wapens worden volgend jaar geleverd, maar sommige mogelijk eerder. Een Duitse parlementscommissie moet de leveringen nog goedkeuren.

Bekijk ook: Nieuwe 'superwapens' van Oekraïne

03:26
In de strijd tegen Rusland krijgt Oekraïne steeds zwaardere wapens in handen.

Duitsland kreeg eerder kritiek uit Oekraïne omdat het terughoudend was met het sturen van zware wapens, maar die geluiden zijn verstomd na het sturen van pantserhouwitsers, raketlanceersystemen en ander zwaar geschut. "De internationale gemeenschap zal Ruslands illegale, imperialistische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit accepteren", aldus Scholz.

Ook Nederland komt met extra steun

Ook Nederland heeft extra steun toegezegd. Sinds het begin van de oorlog heeft Nederland al voor ruim 210 miljoen euro materieel, wapens, munitie en uitrusting aan Oekraïne geleverd. Gisteren zegde Ollongren opnieuw extra tientallen miljoen euro's toe. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om humanitaire en militaire steun. 

Nederland
Nieuw steunpakket
Nederland zegt opnieuw tientallen miljoenen euro's steun toe aan Oekraïne

De Oekraïense premier Denis Sjmihal liet weten dat zijn land tegen eind dit jaar nog eens 12 tot 16 miljard dollar aan financiële steun van buitenlandse partners verwacht. Sinds de oorlog een halfjaar geleden uitbrak is al meer dan 14 miljard binnengekomen.

De Krim

Het is ruim een half jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnen viel. Sindsdien zijn de twee landen nog altijd in een heftige strijd met elkaar verwikkeld. 

Op de top benadrukte president Volodimir Zelenski nog maar eens dat de Krim bij Oekraïne hoort en zijn land op enig moment weer controle krijgt over het schiereiland. "Voor Oekraïne is de Krim een ​​deel van ons volk, een deel van onze samenleving."