Ga naar de inhoud
Heisa om FBI-onderzoek

Oud-president Trump had 'driehonderd vertrouwelijke documenten in huis'

Donald Trump. Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump had ruim driehonderd vertrouwelijke documenten in huis. Een deel van de papieren werd begin dit jaar gevonden toen Trump deze overdroeg aan het nationaal archief. De rest kwam in juni en tijdens de huiszoeking eerder deze maand boven water. Intussen heeft Trump de staat aangeklaagd om het FBI-onderzoek, dat hij stil wil laten leggen.

Volgens The New York Times werden er begin dit jaar 150 vertrouwelijke documenten gevonden toen Donald Trump vijftien dozen met papierwerk overdroeg aan het nationaal archief van de Verenigde Staten. Hij had die dozen een jaar eerder af moeten geven toen hij het Witte Huis verliet.

Huiszoeking in Mar-a-Lago

De vondst van de 150 documenten was aanleiding voor de huiszoeking van de FBI in Trumps woning in Mar-a-Lago eerder deze maand, schrijft de Amerikaanse krant.

In juni zouden werknemers van Trump ook vertrouwelijke documenten hebben overhandigd aan het ministerie van Justitie. Het gaat om papierwerk van onder meer de veiligheidsdiensten CIA, de NSA en de FBI.

Rechter
Lees ook:
Rechter neigt naar openbaren bewijs tegen Trump voor huiszoeking

Intussen doet de FBI na de inval in de woning van Trump onderzoek naar de oud-president vanwege een mogelijke schending van de Spionagewet. Gisteren verzochten Trumps advocaten een rechter in de Verenigde Staten om de FBI voorlopig te verbieden het materiaal te bestuderen dat in de woning van de oud-president in beslag werd genomen.

De advocaten van de ex-president willen dat de FBI met zo'n analyse wacht tot een onafhankelijke controleur is aangesteld die toezicht houdt op het onderzoek. Trump zegt namelijk dat het onderzoek politiek gemotiveerd is. Of een rechter meegaat met deze aanklacht tegen de staat is nog niet duidelijk. 

Topgeheim materiaal

Op een lijst met in beslag genomen voorwerpen staan onder meer documenten met de status 'topgeheim'. Topgeheim materiaal wordt doorgaans bewaard in speciale overheidsfaciliteiten omdat het de nationale veiligheid in gevaar kan brengen.

Bekijk ook: deze onderzoeken lopen momenteel naar oud-president Trump

02:21
Of het nou gaat om de Capitoolbestorming, of leugens over de verkiezingen, Trump wordt onderzocht. Correspondent Erik Mouthaan legde eerder deze maand uit waar de president allemaal van wordt verdacht.